Netanyahu: Želimo mir i normalizaciju sa S. Arabijom

17.04.2023.

20:57

Autor: M.Š./Hina/HRT

Benjamin Netanyahu

Benjamin Netanyahu

Foto: Ronen Zvulun / Reuters

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u ponedjeljak da bi normalizacija odnosa sa Saudijskom Arabijom predstavljala "ogromni korak" prema okončanju arapsko-izraelskog sukoba.

- Želimo normalizaciju i mir sa Saudijskom Arabijom. Smatramo to možda ogromnim korakom prema okončanju arapsko-izraelskog sukoba, rekao je Netanyahu na sastanku u Jeruzalemu s američkim senatorom, republikancem Lindseyem Grahamom.

- Taj bi sporazum mogao imati monumentalne posljedice, povijesne posljedice i za Izrael, za Saudijsku Arabiju, za regiju i za svijet, dodao je.

Izrael je uspostavio diplomatske odnose s nekoliko arapskih zemalja od 2020., a među njima su saudijski susjedi Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein.

Međutim, Rijad se suzdržao od priznanja Izraela te poručuje da takav potez treba biti povezan s rješavanjem palestinskih težnji za uspostavom države.

Prošloga mjeseca je Iran, glavni regionalni rival Izraela, uz kinesko posredništvo obnovio diplomatske odnose sa Saudijskom Arabijom, što predstavlja udarac Netanyahuovim naporima.

Iransko veleposlanstvo u Rijadu otvoreno je prošlu srijedu nakon sedam godina.

Izraelsko ministarstvo u ponedjeljak je priopćilo da je zatražilo od Kine da izvrši utjecaj na Iran kako bi ga spriječila u stjecanju nuklearnog oružja.

- Razgovarao sam s kineskim ministrom vanjskih poslova Qin Gangom o opasnosti koju vidimo u iranskom nuklearnom programu, opasnosti koju dijele mnoge zemlje u regiji, uključujući zemlje koje imaju diplomatske odnose s Iranom, rekao je izraelski ministar vanjskih poslova Eli Cohen.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!