Netanyahua i u Londonu dočekali prosvjednici

24.03.2023.

12:30

Autor: HRT/V.G./Hina

Netanyahua i u Londonu dočekali prosvjednici

Netanyahua i u Londonu dočekali prosvjednici

Foto: Toby Melville / Reuters

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u Londonu se sastao s britanskim kolegom Rishijem Sunakom, u vrijeme dok u Izraelu traju prosvjedi zbog njegove pravosudne reforme za koju kritičari tvrde da vodi zemlju prema autokraciji. 

Dvojica čelnika mogli su ispred Downing Streeta čuti glasne povike sramota na hebrejskom jezikom od prosvjednika koji su mahali izraelskim zastavama i nosili plakate na kojima je stajalo da im je cilj spasiti izraelsku demokraciju.

Na plakatu jednog prosvjednika stajalo je da je Netanyahu diktator u bijegu.

Njegova desničarska nacionalistička koalicija odobrila je zakon koji bi ga zaštitio od proglašavanja nepodobnim za vladanje.

Kritičari smatraju da je zakon skrojen kako bi ga zaštitio od suđenja za korupciju.

Netanyahuov ured priopćio je da očekuje da će se on s britanskim premijerom usredotočiti na iransko pitanje, u pokušaju formiranja "ujedinjene međunarodne fronte protiv Irana kako bi se zaustavio njegov nuklearni program".

- Očekuje se da će njih dvojica također razgovarati o jačanju strateških veza između Izraela i Ujedinjenog Kraljevstva i povećanju sigurnosne i obavještajne suradnje", stoji u priopćenju.

Izraelski čelnik sastat će se i s ministricom unutarnjih poslova Suellom Braverman kako bi razgovarali o izazovu globalnog terorizma, dodaje se u priopćenju.

U Izraelu je na glavnim cestama blokiran promet, a tijekom posljednjih tjedana i prosvjeda koji su zahvatili zemlju izbili su sukobi s policijom.

Nakon niza skandala u koje su bili uključeni njegovi bogati suradnici, Netanyahuu se sudi za prijevaru, zlouporabu povjerenja i primanje mita. On negira krivnju.

Kritičari kažu da njegova vlada, najdesnija u povijesti Izraela, vuče naciju prema autoritarizmu, ukidajući sustav kontrole i ravnoteže.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!