08:04 / 29.09.2018.

Autor: B.S.LJ./HRT

Neugodan susret senatora i žrtava seksualnog zlostavljanja

Screenshot: BBC

Screenshot: BBC

Foto: - / -

Flakeu su zamjerile što je rekao da će podržati nominaciju Bretta Kavanaugha za suca Vrhovnog suda SAD-a.
BBC je objavio snimku neugodnog susreta senatora iz Arizone Jeffa Flakea kojega su u dizalu presrele Ana Maria Archila i Maria Gallagher, koje kažu da su žrtve seksualnog napada. Flakeu su zamjerile što je rekao da će podržati nominaciju Bretta Kavanaugha za suca Vrhovnog suda SAD-a. Upravo je bio na putu da glasuje kada su ga zaustavile.

"Gledajte me dok vam govorim! Govorite mi da moj napad nije važan! Govorite mi da ono što mi se dogodilo nije važno i da ćete dopustiti ljudima koji rade takve stvari da dobiju moć! To je ono što meni govorite kada glasujete za njega!", riječi su koje je senator Flake slušao od vidno uznemirene žene. Na pitanje misli li komentirati i vjeruje li Kavanaughu da nije seksualni zlostavljač, Flake nije imao komentara, samo je kimao glavom i ponavljao da je već sve rekao u svom priopćenju za medije.BBC piše da je susret u liftu, zabilježen kamerama, bio trenutak koji je govorio milijunima diljem Amerike. Dvije su ga mlade žene susrele na putu da glasuje i pomogne čovjeku optuženom za seksualno zlostavljanje da preuzme jednu od najvažnijih funkcija u zemlji.

Prije je senator rekao da planira poduprijeti kandidaturu Vrhovnog suda Bretta Kavanaugha, unatoč svjedočenju Christine Blasey Ford, profesorice psihologije u Kaliforniji, koja ga je optužila za zlostavljanje. BBC piše da je ovaj trenutak zauvijek zabilježio kako izgleda bijes žena zbog seksualnog zlostavljanja.

Snimka se proširila društvenim mrežama, mnogi su dvjema ženama čestitali na hrabrosti. No nitko nije ni slutio kakve će posljedice izazvati - nekoliko sati poslije senator Flake predomislio se -  tražio je da se konačno glasanje pred punim Senatom odgodi za maksimalno tjedan dana kako bi policija mogla istražiti optužbe Christine Balsey Ford.

"Zemlju muči razdor i moramo jamčiti ispravnu zakonsku proceduru", rekao je taj umjereni senator. "Mirno ću se izjasniti na plenarnom zasjedanju tek kada FBI dodatno istraži optužbe", dodao je Flake i dao naslutiti da bi se na konačnom izjašnjavanju mogao odvojiti od većine.

"Osjećam olakšanje što je Jeff Flake, čini se, čuo naše glasove danas u dizalu. "Istraga FBI-a je apsolutno potrebna kao i da on i ostali senatori glasuju protiv", napisala je jedna od žena koja se suočila sa senatorom u liftu, uz hashtag "#stopKavanaugh" ("zaustavite Kavanaugha").


Prema ustavu Sjedinjenih Država, Senat treba dati zeleno svjetlo za doživotne funkcije na Vrhovnom sudu. Republikanci trenutačno kontroliraju to tijelo s minimalnom većinom od 51 prema 49 zastupnika. To znači da bi dio umjerenih republikanaca koji još nisu otkrili hoće li podržati Kavanaugha mogli odrediti njegovu sudbinu. 

Dan nakon saslušanja suca Kavanaugha, koji je odlučno zanijekao optužbu sveučilišne profesorice Christine Blasey Ford da ju je seksualno napastovao 1982., kao i nakon saslušanja njegove tužiteljice, 11 republikanskih članova sudskog odbora Senata glasalo je za potvrđivanje kandidata Donalda Trumpa za Vrhovni sud Bretta Kavanaugha, a 10 demokratskih članova bilo je protiv.

Američki predsjednik Donald Trump naložio je u petak ponovno pokretanje istrage u predmetu predloženog suca Vrhovnog suda Bretta Kavanaugha vezano uz optužbe o seksualnom zlostavljanju, no rekao je da posao mora biti završen u tjedan dana. Trump, koji ne namjerava kandidirati drugog kandidata, obznanio je u petak da će odluku o potrebi dodatnih istraga FBI-a prepustiti senatorima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!