Neumski pregovori bez rezultata glavna su tema u BiH

31.01.2022.

21:42

Autor: Miljenko Karačić/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Armin Durgut / Pixsell

Neumski pregovori bez rezultata o promjeni Izbornog zakona i danas su glavna tema u Bosni i Hercegovini. Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell, rekao je da je povlačenje iz pregovora o Izbornom zakonu prihvatljiva opcija. Na pitanje što i kako dalje, još nema odgovora.Neuspjeh neumskih pregovora o izbornoj reformi ujedinio je naslovnice dnevnih novina u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci. U Mostaru, koji je dobio izbore prema Mostarskom sporazumu, očekivali su da će se i na višoj razini postići dogovor.

- Osobno sam se nadao da ćemo imati jučer nekakav rezultat koji bi relaksirao čitavu situaciju u BiH jer grad Mostar sam puno toga može napraviti. Sigurno nam treba potpora većih razina vlasti, tako da vjerujem da će biti političke mudrosti da se krene naprijed, rekao je Mario Kordić, gradonačelnik Mostara.

Hrvatski pregovarači potvrđuju da je njihove prijedloge o izboru članova Predsjedništva BiH i popuni Domova naroda u federalnom i državnom parlamentu pozitivnim ocijenila i Venecijanska komisija. No očito to nije bilo dovoljno.

- Vidjet ćemo zapravo je li uopće u ovom vremenu koje je pred nama napraviti bilo kakav iskorak. Vjerojatno će se nešto pokušati u ovih 7 - 10 dana na terenu ovih domaćih političkih aktera, bez prisustva stranaca, naglasio je Bariša Čolak, izaslanik u Domu naroda Skupštine BiH.

- Nama ostaje i dalje da na svojim pozicijama, pozicijama koje imaju konstitutivni narodi u Ustavu i na utemeljenjima kojima trebamo provesti odluke kako Europskog suda tako i Ustavnog suda BiH i niti imamo pravo niti prostora za drukčije djelovanje, istaknula je Borjana Krišto, supredsjedateljica Zastupničkog doma Skupštine BiH.

Loptica je sada na dvojici vođa oporbenih stranaka koji bi bili domaćini nastavka pregovora u Sarajevu.

- Nemoguće je preko noći, ja bih to volio da napravimo građansko uređenje u kojemu je jedan čovjek jedan glas. Zato moramo dobiti suglasnost Čovića i Dodika, zato oni moraju glasati i Izetbegovića, to je danas nemoguće, istaknuo je Dino Konaković, predsjednik stranke Narod i Pravda.

- Ovo traje 10-ak godina, da se ništa dramatično ne događa. Izbora će biti i bitno je što više harmonizirati ove odnose. Što su hrvatsko - bošnjački odnosi slabiji, gospodin Dodik je jači, to nama nije cilj, istaknuo je Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH.

Hrvatski pregovarači poručili su da će se odazvati pozivu na razgovore. O njihovu ishodu i daljnjem smjeru djelovanja, hrvatsko političko vodstvo odlučit će na izvanrednoj sjednici Hrvatskoga narodnog sabora BiH 19. veljače.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!