Neuspješno lansiranje satelita izazvalo paniku u Južnoj Koreji i Japanu

31.05.2023.

07:13

Autor: HRT/Hina

Neuspješno lansiranje sjevernokorejskog satelita

Neuspješno lansiranje sjevernokorejskog satelita

Foto: Kim Hong-Ji / Reuters

Neuspješno lansiranje sjevernokorejskog satelita u srijedu rano ujutro izazvalo je paniku u Južnoj Koreji i Japanu gdje su označene zračne uzbune, no vrlo brzo su i opozvane kada je sumnjivi objekt pao u more.


Sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA objavila je da se satelit koji je nosio nuklerano oružje srušio zbog nestabilnosti u motoru te neispravnog napajanja gorivom.


Stanovnici Seoula imali su neugodno buđenje jer su se u 6.32 po lokalnom vremenu oglasile sirene za uzbunu uz upozorenje o mogućoj evauaciji. Samo 10 minuta poslije uzbuna je opozvana, a vlasti tvrde da je i oglašena pogreškom.


Uzbuna je označena i u južnoj japanskoj prefekturi Okinawi, ali ubrzo je zaključeno da raketa ne može dosegnuti japanski teritorij pa je i ta uzbuna opozvana.


Sjeverna Koreja prethodno je obavijestila međunarodne vlasti da će lansirati raketu prema jugu, a očekivalo se da će krhotine pasti u Žuto more i Tihi ocean.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!