10:10 / 21.05.2020.

Autor: I.D./HINA

"Neviđeni prizori razaranja" u Indiji i Bangladešu

Foto: REUTERS/Rupak De Chowdhuri

Foto: REUTERS/Rupak De Chowdhuri

Foto: - / REUTERS

Zbog opsega katastrofe i prekida telekomunikacija za sada je teško utvrditi broj žrtava najmoćnijeg ciklona u 21. stoljeću, no službeni podaci trenutno govore o 22 poginulih u dvije zemlje.
Ciklon Amphan koji se obrušio na Indiju i Bangladeš ostavio je iza sebe "neviđene prizore razaranja" - poplavljena sela, uništenu infrastrukturu, polomljena stabla i oštećena kulturna dobra, javlja u četvrtak AFP.

Zbog opsega katastrofe i prekida telekomunikacija za sada je teško utvrditi broj žrtava tog najmoćnijeg ciklona u 21. stoljeću, no službeni podaci trenutno govore o 22 poginulih u dvije zemlje, iako se ta informacija još uvijek ne uzima sa sigurnošću.

Obilne kiše i vjetrovi pogodili su u srijedu dvije istočne indijske savezne države i dijelove Bangladeša satima prije nego što se obrušio snažni ciklon, a spasilački timovi su evakuirali milijune stanovnika u trenutku kada vlada pandemija koronavirusa.

"Veća katastrofa od Covida-19"

Bangladeški dužnosnici zaduženi za katastrofe naveli su kako su uz ogromne napore iz obalnih područja evakuirali oko dva milijuna ljudi, dok se ciklon Amphan krenuo približavati iz Bengalskog zaljeva.

Ciklon, praćen obilnim kišama i vjetrom od 165 kilometara na sat je posebice jako pogodio područje južno od Kalkute. Iz tog područja je uoči te tropske oluje evakuirano više od tri milijuna stanovnika. Većina od 14 milijuna stanovnika tog golemog grada je bez električne struje, a otežane su i komunikacije.

Glavna ministrica indijske države Zapadni Bengal Mamata Banerjee  je kazala da je pustoš koju je ostavio ciklon "veća katastrofa od Covida-19".

Ciklon je pokrenuo i plimni val do tri metra visine te je sada pod vodom jedan dio obale. Kako su probijeni nasipi, brojna su sela poplavljena. Ministrica Banerjee opisuje snagu i žestinu razaranja kao "noć terora" kada su se stanovnici Kalkute ujutro suočili s poplavljenim ulicama, automobilima punim vode, čak i do prozora, cestama zapriječenim zbog palih stabala i električnih stupova, oštećenim kućama i uništenim kulturnim dobrima.

Tijekom jutra ciklon Amphan je oslabio i u kategoriji je tropske depresije, s brzinom vjetra do 60 kilometara na sat.

Amphan je u ponedjeljak narastao do četvrte od pet kategorija na Saffir-Simpsonovoj ljestvici, s vjetrom od 200 do 240 kilometara na sat. Radi se o najsnažnijom ciklonu koji je nastao u Bengalskom zaljevu od 1999. kada je ciklon Odisha usmrtio 10.000 ljudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!