New York će istjerati beskućnike iz podzemne željeznice

19.02.2022.

07:47

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

ilustracija

ilustracija

Foto: shu2260 / Shutterstock

Njujorške će vlasti iz velike mreže podzemne željeznice istjerati brojne beskućnike koji se ondje zadržavaju, a u koje se upire prstom i zbog nedavnog porasta stope kriminala.

Od početka pandemije COVID-a u 2020. stopa delinkvencije i krajnjeg siromaštva porasla je u gradu New Yorku, ponajprije u podzemnoj željeznici, no nije dosegnula razinu iz 1980-ih i 90-ih.

Gradonačelnik Eric Adams, demokrat kojeg svrstavaju u desni centar i bivši policajac, izabran je u studenom na temelju programa suzbijanja kriminala. Adams je objavio kako je policiji i socijalnim radnicima dao naputak da istjeraju sve koji budu spavali u vagonima, u hodnicima i na peronima podzemne željeznice.

- Mreža nije napravljena za stanovanje, nego za prijevoz ljudi, istaknuo je na konferenciji za novinare.

Crni gradonačelnik koji je dužnost preuzeo 1. siječnja i morao je odgovoriti na niz napada i ubojstava iz vatrenog oružja, najavio je da će njujorška policija (NYPD) primjenjivati strože propise prema pušačima i narkomanima u podzemnoj.

Na peronima i u vlakovima tamošnje podzemne željeznice - zastarjele infrastrukture - od početka pandemije borave ljudi bez stalne adrese koji na više ili manje nasilan način mogu dodijavati putnicima, navode gradske vlasti.

- Predviđene su mjere na temelju kojih će socijalni radnici i policajci moći uputiti beskućnike u prihvatilište ili u bolnicu - rekao je Adams.

Guvernerica države New York Kathy Hochul rekla je pak da će zatražiti otvaranje prihvatilišta s dodatnih 500 ležaja u megapolisu s 9 milijuna stanovnika u kojemu vladaju velike društvene i gospodarske nejednakosti.

Prema podacima njujorške policije, u 2021. u gradu je ubijeno 488 ljudi, što je blagi porast u odnosu na 2020. (468 ubijenih, nakon 319 u 2019.). Broj nasilnih kaznenih djela u podzemnoj željeznici porastao je za 25 posto između 2019. i 2021. No kaznena djela svih vrsta u podzemnoj čine tek 2 posto kaznenih djela u tom golemom gradu s pet četvrti (Manhattan, Brooklyn, Queens, Bronx i Staten Island).

U siječnju je beskućnik s psihičkim tegobama gurnuo pod vlak 40-godišnjakinju na postaji na Times Squareu, u srcu Manhattana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!