Otkazan sastanak velike porote koja je trebala glasati o optužnici protiv Trumpa

22.03.2023.

Zadnja izmjena 18:09

Autor: Branka Slavica/HRT/IMS

Donald Trump

Donald Trump

Foto: Brett Rojo / USA TODAY / REUTERS

Ured državnog odvjetnika u New Yorku otkazao je današnji sastanak velike porote koja odlučuje je li bivši američki predsjednik Donald Trump 2016. počinio kazneno djelo. Porota će se najvjerojatnije ponovno sastati u četvrtak.

Alvin Bragg, državni odvjetnik distrikta Manhattan, u siječnju je sazvao 23-članu porotu koja istražuje je li Donald Trump isplatom 130 tisuća
dolara porno glumici Stormy Daniels, u zamjenu za medijsku šutnju o njihovoj kratkoj aferi iz 2006., počinio kazneno djelo.

Transakcija je napravljena uoči predsjedničkih izbora 2016. Novac je na račun glumice uplatio Trumpov tadašnji odvjetnik Michael Cohen, dignuvši za tu isplatu kredit na svoje ime.

Trump mu je novac vratio u mjesečnim isplatama preko svoje tvrtke „Trump Organization“, i to kada je već preuzeo dužnost američkog predsjednika.

Porota u New Yorku odlučuje o tome je Donald Trump prekršio zakon lažno pravdajući isplatu kao „trošak za pravnu uslugu“.

Michel Cohen je zbog toga, ali i laganja pred Kongresom, te utaje poreza, osuđen na tri godine zatvora i novčanu kaznu od 50 tisuća dolara. Kaznu je odslužio. Glavni je, ali ne i jedini svjedok tužiteljstva u istrazi koja se vodi u New Yorku.

Istraga protiv 45. predsjednika SAD-a vodi se i u saveznoj državi Georgia zbog sumnje da je pokušao utjecati na izborne rezultate 2020., a posebni istražitelj Jack Smith u Washingtonu vodi istragu o Trumpovoj ulozi u napadu na Kongres 6. siječnja 2021., te posjedovanju klasificiranih dokumenata koji su pronađeni u njegovoj rezidenciji Mar a Lago.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!