19:37 / 05.04.2020.

Autor: Kristina Pešić/T.V./Dnevnik/IMS/HRT

New York i New Orleans najveća žarišta u SAD-u

-

-

Foto: - / -

U najvećem svjetskom žarištu koronavirusa Sjedinjenim Državama, broj oboljelih već je premašio 323 tisuće, a preminulih je više od devet tisuća sto. Predsjednik Trump iduća dva tjedna nazvao je presudnima i rekao da će biti još mnogo žrtava.
U najvećem svjetskom žarištu koronavirusa Sjedinjenim Državama, broj oboljelih već je premašio 323 tisuće, a preminulih je više od devet tisuća sto. Predsjednik Trump iduća dva tjedna nazvao je presudnima i rekao da će biti još mnogo žrtava.

Na kraju tjedna u kojem su zaraženi preplavili bolnice, u ovoj improviziranoj usred Central Parka, gužva je sve veća. 

Epidemiolozi predviđaju da državu New York, koja obuhvaća i užurbani Manhattan i brdovite poljoprivredne krajeve do kanadske granice, dijeli samo tjedan dana od vrhunca epidemije.

To što su velike države s više gradskog stanovništva, poput New Yorka i New Jerseya, najpogođenije nikoga ne čudi. Ali zašto četiri puta slabije naseljena Louisiana ima tri puta veću stopu smrtnosti po stanovniku od New Yorka?

- Bolest neraskidivo su povezani, kao i pretilost i kronične bolesti. Usto, građani New Orleansa imaju mala primanja, izloženi su nasilju od ranog djetinjstva. To su savršeni preduvjeti za razvoj kroničnih bolesti, a ovaj je virus smrtonosan za kronične bolesnike, kaže Rebekah Gee, liječnica iz New Orleansa.

U državi s niskom razinom zdravstvene zaštite i visokom stopom siromaštva, 97% umrlih bili su kronični bolesnici. New Orleans koji najviše živi od lijepog vremena i turizma, morat će nakon korone, kao i poslije uragana, tražiti način da stane na noge.

Stanovnici najonečišćenijega grada u SAD-u - Los Angelesa, pitaju se je li im naredba da ostanu kod kuće donijela čistiji zrak?  Putnički promet smanjio se za 33%, a teretni za 20%.

- Sad baš i nema mnogo ispušnih cijevi benzinskih i dizelskih motora na našim cestama, zbog čega je zrak sigurno čistiji. Nije baš morala izbiti pandemija da bismo shvatili kako je moguće imati čistiji zrak, rekao je Bill Magavern, predsjednik Koalicije za čisti zrak.

Predsjednika Donalda Trumpa to previše ne impresionira dok očekuje najveći pad BDP-a od Velike depresije iz 30-ih godina prošlog stoljeća.

Amerikancima je poručio da ih očekuju najteža dva tjedna, ali i da se što prije moraju vratiti na posao. Podržao je i odluku o smjeni kapetana nosača aviona "Theodor Roosevelt" koji je u alarmantnom pismu tražio hitnu evakuaciju mornara zbog 140 zaraženih na brodu.

-  Mislim da je grozno to što je učinio, napisao je pismo. Pa nije to sat književnosti! On je kapetan broda na nuklerani pogon i ne može komunicirati pisanjem. Mogao je nazvati i iznijeti svoj prijedlog, poručio je Trump.

Zbog pisma, Pentagon se morao braniti od napada da ne čini dovoljno za zaštitu posade te da taji podatke o broju zaraženih.

Deseci tisuća građana potpisali su peticiju pozivajući mornaricu da vrati kapetana kojeg je na odlasku posada pozdravljala kao heroja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!