13:12 / 10.05.2020.

Autor: I.D./HINA

New York: Povećavaju se testiranja u siromašnim četvrtima, umrlo dvoje djece

REUTERS/Andrew Kelly

REUTERS/Andrew Kelly

Foto: - / REUTERS

U New Yorku se 73 male djece liječi od misteriozne bolesti. Do sada se vjerovalo da COVID-19 ima vrlo malen utjecaj na djecu, ali nova saznanja sugeriraju da ih virus može napasti na drukčiji način.
Njujorški guverner Andrew Cuomo najavio je da će se povećati testiranja u siromašnim i manjinskim četvrtima jer je viša stopa zaraze koronavirusom među crncima i Latinoamerikancima. Upozorio je i na povećanje smrtnosti djece od bolesti slične "sindromu toksičnog šoka" koju liječnici sada povezuju s pandemijom bolesti COVID-19.

- Sve o koronavirusu

Cuomo je rekao novinarima da planira proširiti testiranje na koronavirus u 24 crkve u siromašnim i manjinskim četvrtima. Javni dužnosnici će u suradnji s vjerskim vođama organizirati rad privremenih objekata za testiranje i poticati ljude u tim zajednicama da se testiraju.

- Bolnice izvještavaju o broju slučajeva i odakle oni dolaze. Kada pogledate te informacije, osobito u Brooklynu i Bronxu, jasno je da je među njima najviše manjinskog i siromašnog stanovništva. To je problem. Moramo se pozabaviti rasnim nejednakostima u pandemiji, rekao je Cuomo.

Testiranje će se provoditi i u stambenim kompleksima, a njihovim stanovnicima isporučene su maske i dezinfekcijska sredstva.

Umrlo još dvoje djece od rijetke bolesti povezane s bolešću COVID-19

- Još dvoje djece umrlo je od bolesti slične "sindromu toksičnog šoka" koju liječnici sada povezuju s koronavirusom, rekao je Cuomo.

Imali su simptome misteriozne i rijetke Kawasakijeve bolesti i bili su pozitivni na Covid-19. U četvrtak je od iste bolesti preminuo petogodišnji dječak.

- Bolest je oduzela živote troje mladih Njujorčana. Ovo je posljednje što nam treba uz sve što se već događa i svu tjeskobu koju osjećamo, rekao je Cuomo.

U New Yorku se 73 male djece liječi od misteriozne bolesti koja može dovesti do smrtonosne upale krvnih žila. Do sada se vjerovalo da Covid-19 ima vrlo malen utjecaj na djecu, ali nova saznanja sugeriraju da virus može napasti djecu na drukčiji način.

Deseci djece sa simptomima Kawasakijeve bolesti nisu nužno bili pozitivni na Covid-19 jer nisu patili od respiratornih simptoma koje koronavirus izaziva kod odraslih.

U subotu je broj mrtvih u SAD-u prešao 77.000, pokazuju podaci Sveučilišta Johns Hopkins. Teško pogođen New York bilježi stalni pad novozaraženih po danu i pad hospitalizacija posljednjih tjedana. No, Cuomo kaže da je i dalje uznemirujuć broj Njujorčana koji svaki dan umiru.

U New Yorku je ukupno umrlo više od 21.000 ljudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!