New York zabranio naoružanima šetnju Times Squareom

31.08.2022.

22:03

Autor: V.G./Hina/HRT

New York zabranio naoružanima šetnju Times Squareom

New York zabranio naoružanima šetnju Times Squareom

Foto: Brendan McDermid / Reuters

Naoružanima će od četvrtka biti zabranjeno šetati Times Squareom na Manhattanu, kao i na mnogim drugim javnim mjestima u državi i gradu New Yorku, objavile su u srijedu vlasti.

Novi propis stupa na snagu 1. rujna.

To je odgovor New Yorka i drugih demokratskih država poput Kalifornije na po njihovu mišljenju "skandaloznu" odluku Vrhovnog suda SAD-a, većinski konzervativnog, koji je potkraj lipnja potvrdio ustavno pravo na nošenje oružja.

Obavijest "Times Square: Gun Free Zone" bit će od četvrtka postavljena na tom trgu u srcu Manhattana, poznatom po divovskim elektroničkim reklamama koje svijetle dan i noć za 50 milijuna posjetitelja koliko ga posjeti svake godine.

Zabranjeno će biti i nošenje oružja u džepovima ili ruksacima. To se odnosi na "barove, knjižnice, škole, javne ustanove i bolnice" u regiji, rekle su vlasti.

U SAD-u raste kriminal u velegradovima i broj ubojstava. U svibnju su se dogodila dva masovna ubojstva - u Buffalu (10 ubijenih) i u školi u Teksasu (21 ubijenih od čega 19 djece).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!