16:02 / 13.08.2021.

Autor: T.V./HRT/Hina

Nezapamćen broj migranata pokušao u srpnju ilegalno ući u SAD

Migranti preko rijeke Rio Grande pokušavaju ući u Texas

Migranti preko rijeke Rio Grande pokušavaju ući u Texas

Foto: Go Nakamura / REUTERS

Više od 200 000 migranata uhićeno je u srpnju u pokušaju da ilegalno uđu u SAD iz Meksika, što se ne pamti, objavile su američke vlasti.

- Suočeni smo s nezapamćenim brojem migranata između graničnih prijelaza na našoj južnoj granici, rekao je američki ministar za unutarnju sigurnost Alejandro Mayorkas na konferenciji za novinare u četvrtak u Teksasu. Situacija na granici jedan je od najsloženijih izazova s kojima smo suočeni. Ona je složena, mijenja se i odnosi se na ranjive ljude usred svjetske pandemije, dodao je.

Više od 200.000 migranata pokušalo je u srpnju ilegalno ući u SAD, prema podacima američke pogranične službe.

Broj djece bez pratnje odraslih, uhićenih na granici, porastao je u srpnju za 24 posto u odnosu na prethodni mjesec, navodi se. Registrirano ih je točno 18 962.

Ti podaci razlikuju se od uobičajenih sezonskih podataka. Ljetne vrućine obično imaju za posljedicu manji broj migranata koji pokušavaju ilegalno prijeći granicu.

Povećanje broja protjeranih u pandemiji objašnjava dijelom te visoke brojeve jer mnogi migranti više puta pokušavaju prijeći granicu, objašnjavaju pogranični čuvari u priopćenju.

Broj migranata koji žele ući u SAD pao je početkom pandemije izazvane koronavirusom, zatim se 2020. ponovno počeo povećavati, da bi od dolaska Joea Bidena u Bijelu kuću eksplodirao.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!