12:45 / 01.08.2020.

Autor: Alenka Marina/Dnevnik/IMS/HRT

Nezaustavljivi koronavirus

Ilustracija (foto: Pixabay)

Ilustracija (foto: Pixabay)

Foto: - / -

Posljednji dan srpnja bio je rekordan po broju novozaraženih - prijavljeno ih je gotovo 300.000.
Gotovo dvije trećine prvih slučajeva zaraze koronavirusom povezano je s putovanjima u Kinu, Italiju i Iran i to prije nego što je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju 11. ožujka, objavio je medicinski časopis Lancet. Inače, posljednji dan srpnja bio je rekordan po broju novozaraženih. Prijavljeno ih je gotovo 300.000. Najveći broj zaraženih i dalje imaju Sjedinjene Američke Države.

U ponoć je okončan program dodatne pomoći milijunima nezaposlenih Amerikanaca pogođenih pandemijom. Vladajući i oporba nisu se uspjeli dogovoriti o novom planu.

Sporan je tjedni iznos od 600 dolara koji demokrati žele zadržati do siječnja, a republikanci smanjiti. Smatraju da to smanjuje izglede za povratak na tržište rada. Mnogi Amerikanci sada primaju više nego kada rade, no sve je više onih koji bi uskoro mogli postati beskućnici.

Sjedinjene Države kupile su 100 milijuna doza eksperimentalnog cjepiva dvaju europskih farmaceutskih divova, francuskog Sanofija i britanskog GlaxoSmithKline. No pitanje je tko će ga dobiti.

- Cijepljenje će najviše trebati starijima i onima s kroničnim bolestima. Pitanje je što s onima koji nisu imućni. No, znanstvenici koji rade na cjepivu žele veću jednakost kod raspodjele, rekao je David Ho sa Sveučilišta Columbia.

Broj umrlih od koronavirusa strelovito raste u Meksiku. Popeo na na gotovo 47.000. Nakon SAD-a i Brazila, Meksiko se nalazi na trećem mjestu po broju umrlih od bolesti COVID-19.

Europske zemlje u kojima je broj novozaraženih također u stalnom porastu, na udaru su toplinskog vala. Golem izazov za sve.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!