19:29 / 22.08.2020.

Autor: Zdenka Kardum/Dnevnik 2/B.A./HRT

Nezaustavljivi koronavirus: Broj zaraženih u svijetu prešao 23 milijuna

Foto: REUTERS/Jadwiga Figula

Foto: REUTERS/Jadwiga Figula

Foto: - / REUTERS

Na prvome mjestu su i dalje Brazil, Sjedinjene Države i Indija. U Europi najviše novozaraženih imaju Rusija, Španjolska, Francuska, Njemačka, Ukrajina i Velika Britanija.
Broj zaraženih u svijetu prešao je 23 milijuna, a preminulo je više od 804.000 ljudi. Na prvome mjestu su i dalje Brazil, Sjedinjene Države i Indija. U Europi najviše novozaraženih imaju Rusija, Španjolska, Francuska, Njemačka, Ukrajina i Velika Britanija.

Lauc: Iznimno je važno cijepiti se protiv gripe u ovom trenutku
Idemo li prema eksponencijalnom rastu? Đikić: "U kritičnoj smo fazi"
Koronavirus - zašto je bitno držati distancu

Koronavirus u Poljskoj je dosad odnio gotovo dvije tisuća života. U samo jednom danu je 903 zaraženih, a 13 je osoba umrlo. Zbog širenja epidemije na snazi su strože mjere, a jug zemlje, gdje je najviše infekcije, proglašen je crvenom zonom. Nošenje maski obvezno je i na otvorenome. 

U Češkoj najveći dnevni rast zaraze koronavirusom - 506. Zbog povećanog širenja infekcije češke su vlasti od 1. rujna uvele dodatne restrikcije; obvezno nošenje zaštitnih maski u javnom prijevozu te u državnim ustanovama.

Kako raste broj novooboljelih u Austriji ,organizirano je besplatno testiranje kod bečkog stadiona, ponajprije zbog povratnika s odmora u Hrvatskoj i Španjolskoj.

- To je sjajno! Zapravo bi se mnogo više ljudi u Beču trebalo besplatno testirati. Jer mnogi ne žele potrošiti 120 eura za to. Država bi trebala to više podupirati i tada bi se više Bečana odazvalo testiranju, komentira jedan muškarac.

Umorni od ograničenja mnogi Talijani pohitali su na plaže u okolici Rima tražeći predah od visokih temperatura, ali i strogih sigurnosnih mjera protiv koronavirusa.

- Radije sam ovdje, ispod suncobrana na plaži, nego doma. Imam problema sa srcem pa sam izabrao biti ovdje u hladu, inače riskiram srčani udar, kaže jedan muškarac.

Opreza nikada dosta jer Italija ima 947 novozaraženih, najviše u posljednja tri mjeseca.

Italija je prva europska zemlja koja se potpuno zatvorila i najdulje bila u karanteni. Od posljedica koronavirusne bolesti umrlo je gotovo 36 tisuća ljudi, a zaraženo je više od 257 tisuća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!