15:55 / 03.09.2020.

Autor: Hina

Nezavisni panel koji će ispitati nošenje s pandemijom

Foto: REUTERS/Danish Siddiqui

Foto: REUTERS/Danish Siddiqui

Foto: - / REUTERS

Panel bi se trebao sastajati svakih šest tjedana počevši ovaj mjesec, pa sve do travnja.
Članovi nezavisnog panela koji će propitati kako su se Svjetska zdravstvena organizacija i zemlje nosili s pandemijom covida-19, imenovani su u četvrtak, a među njima su bivši meksički predsjednik Ernesto Zedillo i bivši britanski državni tajnik David Miliband.

- Covid-19 usmrtio 863.679 osoba, zaraženo više od 26 milijuna

Supredsjedateljice panela, bivša novozelandska premijerka Helen Clark i bivša liberijska predsjednica Ellen Johnson Sirleaf, objavile su listu ostalih 11 članova.

- Namjera nam je naučiti sve što možemo o ranoj pojavi pandemije, globalnom širenju, zdravlju, ekonomskim i društvenim utjecajima, kako je kontrolirana i kako je slabila, izjavila je Clark.

Drugi su članovi bivši kolumbijski ministar financija Mauricio Cardenas, kineski profesor Zhong Nanshan, bivša predsjednica Liječnika bez granica, Kanađanka Joanne Liu, kao i Mark Dybul i Michael Kazatchkine, koji su formalno vodili Globalni fond za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije.

- Panel bi se trebao sastajati svakih šest tjedana počevši ovaj mjesec, pa sve do travnja, dok će u listopadu pred izvršnim odborom WHO-a održati prezentaciju, rečeno je.

Generalni direktor WHO-a, Tedros Adhanom Ghebreysus rekao je, kada je najavljivao pokretanje panela u lipnju, da će od njih primiti privremeno izvješće na godišnjem sastanku ministara zdravstva u studenom te da će prezentirati "nezavisno izvješće" sljedećeg svibnja.

Tedros je rekao da je izvješće u skladu s rezolucijom koju su prihvatile 194 zemlje članice prošlog svibnja pozivajući na evaluaciju globalnog odgovora. Pandemija je dosad uzrokovala više od 26.11 milijuna zaraza i 862.963 smrti, prema Reutersovim podacima.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa snažno je kritizirala ulogu WHO-a u krizi, optužujući organizaciju da je bila previše bliska s Kinom te da nije učinila dovoljno u propitkivanju aktivnosti Pekinga prošle godine kad se virus tek pojavio. Tedros je odbacio te indicije te je kazao da je njegova organizacija informirala svijet.

SAD je rekao u srijedu da neće platiti otprilike 80 milijuna dolara koje trenutno duguje WHO-u te će umjesto toga novac preusmjeriti na plaćanje računa UN-u u New Yorku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!