07:40 / 21.05.2018.

Autor: M.M./Hina

Nicolas Maduro pobijedio na venezuelskim predsjedničkim izborima

-

-

Foto: - / -

Maduro je osvojio 67,7 posto glasova, a njegov glavni protukandidat Henri Falcon, koji ne priznaje izborne rezultate, 21,2 posto.
Nicolas Maduro pobijedio je na predsjedničkim izborima s gotovo 70 posto glasova birača i tako osvojio još jedan šestogodišnji mandat.

Nakon prebrojavanja gotovo svih glasačkih listića Maduro je osvojio 67,7 posto glasova, a njegov glavni protukandidat Henri Falcon, koji ne priznaje izborne rezultate, 21,2 posto.

Henri Falcon je već prije osudio nedostatak legitimnosti ovih izbora i zatražio raspisivanje novih do kraja godine.

Odaziv birača bio je 46,1 posto, objavilo je izborno povjerenstvo, što je daleko manje nego na prošlim predsjedničkim izborima 2013., kada je bio 80 posto. Oporba tvrdi da je taj podatak uvećan i da je na izbore izašlo oko 30 posto birača.

Osim oporbe, izbore ne priznaju ni Sjedinjene Države, Europska unija i Limska skupina, savez 14 zemalja Amerike i Kariba.

Oko 20 milijuna birača bilo je pozvano na nedjeljne prijevremene predsjedničke izbore na kojima je Maduro imao najveće izglede, premda 75 posto Venezuelaca ne odobrava njegovu politiku koju smatraju krivom za nestašicu hrane, lijekova i struje, čemu se pridružuje i porast nesigurnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!