Francuska odbila zahtjev za odlazak veleposlanika: Pučisti u Nigeru nemaju ovlasti

25.08.2023.

Zadnja izmjena 22:58

Autor: Hina/HRT/A.V./P.F.

Prosvjedi u Nigeru

Prosvjedi u Nigeru

Foto: Mahamadou Hamidou / Reuters

 Francuska je u petak odbila zahtjev za odlazak njezina veleposlanika u Nigeru, ocijenivši da pučisti nemaju ovlasti za takav zahtjev. Francuska je upoznata sa zahtjevom pučista, reklo je ministarstvo vanjskih poslova za AFP.

Pučisti nemaju ovlasti za postavljanje takvog zahtjeva, jer odobrenje veleposlaniku izdaje jedino izabrana legitimna nigerska vlast, obrazložilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova.

Vojni režim koji je 26. srpnja preuzeo vlast u Niameyju, dao je francuskom veleposlaniku u Nigeru 48 sati da napusti zemlju, prethodno je priopćilo nigersko ministarstvo vanjskih poslova.

Niger: Vojni režim protjerao francuskog veleposlanika


Zbog "odbijanja francuskog veleposlanika u Niameyju da odgovori na poziv" ministarstva "za razgovor" u petak" i zbog "drugih postupaka francuske vlade koji se protive nigerskim interesima", vlasti su odlučile povući odobrenje (agreman) izdano Sylvainu Itteu i pozvati ga da za 48 sati napusti nigerski teritorij", ističe se u priopćenju.

Ova odluka dolazi nakon niza izjava i prosvjeda protiv Francuske nakon 26. srpnja kada je nigerska vojska svrgnula izabranog predsjednika Mohameda Bazouma, koji je još u kućnom pritvoru s dijelom svoje obitelji.

Vojni režim napose optužuje Pariz da želi vojno intervenirati u Nigeru kako bi vratio Bazouma na vlast i tvrdi da je Gospodarska zajednica zapadnoafričkih država (ECOWAS) "plaćenik" Francuske, bivše kolonijalne sile u tom dijelu Afrike.

ECOWAS je uveo teške gospodarske i financijske sankcije Nigeru nakon vojnog udara i zaprijetio režimu da će primijeniti silu kako bi ponovno uspostavio ustavni poredak.

Francuska u Nigeru ima 1.500 ljudi koji pomažu vlasti predsjednika Bazouma da se bori s džihadističkim skupinama koje već godinama pustoše Nigerom i velikim dijelom Sahela.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!