07:38 / 02.09.2021.

Autor: M.M./HRT/Hina

Nigerija: Naoružani napadači oteli 70 učenika na sjeverozapadu

Naoružani napadači oteli više od 70 učenika srednje škole na sjeverozapadu Nigerije

Naoružani napadači oteli više od 70 učenika srednje škole na sjeverozapadu Nigerije

Foto: Ilustracija/Afolabi Sotunde / Reuters

Naoružani napadači oteli su više od 70 učenika srednje škole na sjeverozapadu Nigerije, priopćila je policija, što je najnovija u dugom nizu otmica u školama.

Masovne otmice uz traženje otkupnine na sjeveru i u središtu zemlje sada su na novinskim naslovnicama gotovo svaki tjedan u toj afričkoj zemlji s najvećim brojem stanovnika.

Otmičari su tijekom jutra upali u školu u Kayji, u okolici Maraduna, u državi Zamfari i oteli 73 učenika, rekao je glasnogovornik policije te države u priopćenju.

Vlasti države Zamfare uvele su ograničenja u cestovni promet noću, a osnovne i srednje škole su privremeno zatvorene, rekao je za AFP ministar informiranja te države Ibrahim Dosara.

Države na sjeveru i u središtu zemlje odavno se bore s velikim sigurnosnim problemima, napose s kriminalnim skupinama koje napadaju, pljačkaju i izvode masovne otmice u zabačenim ruralnim krajevima.

No izgredi su se udvostručili zadnjih mjeseci, a vlast se našla na meti kritike zbog nesposobnosti da uvede reda.

Naoružane skupine su od početka godine zaredale s otmicama učenika na tom području, tražeći otkupninu od obitelji žrtava. U nekoliko mjeseci otele su gotovo 1000 učenika.

Mnogi su pušteni nakon više tjedana i mjeseci zatočeništva, ali su desetci još u rukama otmičara.

Čini se da su otmice većinom motivirane materijalnom koristi, bez posebne ideologije, ali su neki stručnjaci izrazili zabrinutost zbog mogućeg približavanja džihadističkih skupina Boko Harama i Islamske države u zapadnoj Africi (ISWAP), koje su već više od 12 godina u sukobu s nigerijskom vojskom na sjeveroistoku zemlje, s kriminalnim skupinama na sjeverozapadu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!