06:32 / 24.09.2018.

Autor: D.M./S.M./HRT/Hina

Nigerijski pirati oteli Hrvata

Glavni tajnik SPH Neven Melvan

Glavni tajnik SPH Neven Melvan

Foto: - / -

Sedmero talaca su Filipinci te po jedan iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Ukrajine i Rumunjske, objavila je nigerijska agencija za pomorsku upravu i sigurnost (NMASA), prenosi BBC.

Nigerijski pirati oteli su 12 članova posade švicarskog teretnog broda, među kojima je jedan hrvatski državljanin, javljaju agencije. Švicarska brodarska tvrtka Massoel potvrdila je napad na svoj teretni brod Glarus u nigerijskim vodama. Brod je prevozio pšenicu od Lagosa do Port Harcourta. 

Ministarstvo vanjskih poslova RH potvrdilo je da je među otetima i jedan državljanin RH. Dodaje i da je putem Veleposlanstva RH u Bernu u stalnom kontaktu s Kriznim menadžmentom švicarskog MVP-a i brodarskom kompanijom.

"Pirati su se uspeli ljestvama na brod i prerezali žicu na palubi" 

"Pirati su se uspeli dugim ljestvama i prerezali žicu na palubi", javlja AFP. Zatim su uništili veći dio komunikacijske opreme na brodu i oteli 12 članova posade. Sedmero talaca su Filipinci te po jedan iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Ukrajine i Rumunjske, objavila je nigerijska agencija za pomorsku upravu i sigurnost(NMASA). "Još se smatraju nestalima", rekao je čelnik NMASA-e Sunday Umoren. Iz švicarske tvrtke kažu da su obavijestili obitelji otetih. "Tvrtka surađuje s vlastima i stručnjacima kako bi osigurala brzo i sigurno oslobađanje talaca", kaže se u priopćenju.

"Radi se o matricama piratskih brodova koje mogu otići čak 250 milja od obale. Puštaju zatim male brodove otmičara. Prema proceduri, sada se čeka njihov potez - da se čuju njihovi zahtjevi. Situacija se prati kako bi se sve odvilo što bolje za pomorce", kazao je Romano Perić iz Sindikata pomoraca Hrvatske.


"Neobično je da se to dogodilo jer piratstvo je ipak bilo pod kontrolom zahvaljujući oružanim pratnjama koje inače prate te brodove. Što se u navedenom slučaju dogodilo i zašto je ipak došlo do otmice pomoraca, ne znamo, a kad saznamo, podijelit ćemo s javnosti", izjavio je u telefonskom razgovoru za HTV glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan. Radi zaštite pomorca i njegove obitelji, što je uobičajeno kada je riječ o takvim slučajevima, iz sindikata ne navode podatke o hrvatskom pomorcu.Potpredsjednik Vlade Damir Krstičević rekao je da se prikupljaju informacije kako bi se vidjelo što se može učiniti za hrvatskog pomorca. Koliko znam, MVP RH provjerava kako da se dođe do tih informacija da vidimo što možemo i moramo učiniti u korist hrvatskog pomorca, rekao je Krstičević novinarima u splitskoj vojnoj luci Lora, gdje je nazočio svečanom dočeku raketne topovnjače "Vukovar".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!