10:03 / 11.10.2021.

Autor: HRT/Hina/D.M.

Nikad niža izlaznost na izbore u Iraku, prebrojavaju se glasovi

Izbori u Iraku, arhiva

Izbori u Iraku, arhiva

Foto: Sadik Gulec / Shutterstock

U Iraku se prebrojavaju glasovi nakon parlamentarnih izbora na kojima je zabilježena rekordno niska izlaznost. Mnogi Iračani kažu da ona odražava gubitak vjere u demokratski proces i političare u zemlji.

Izlaznost na izborima u nedjelju bila je 41 posto, priopćilo je izborno povjerenstvo. Najmanji odaziv bio je u Bagdadu, između 31 i 34 posto. Strojevi za brojanje glasova i izlaznost na biračkim mjestima koja je Reuters posjetio diljem Bagdada pokazali su ne više od 25 posto izlaznosti do kraja glasanja u nedjelju. Brojanje komisije objavljeno je 12 sati kasnije.

Očekuje se pobjeda šijitske elite Moktada al-Sadra

Očekuje se potpuna pobjeda etablirane, vladajuće šijitske islamističke vladajuće elite. Pokret koji predvodi populistički šijitski klerik Moktada al-Sadr, koji se protivi svakom stranom miješanju i čiji su glavni suparnici šijitske skupine povezane s Iranom, vjerojatno će biti najveća pojedinačna stranka u parlamentu.

Irački dužnosnici, strani diplomati i analitičari očekuju da će stranke koje podržava Iran, optužene za sudjelovanje u ubijanju prosvjednika 2019., izgubiti dio mjesta, no da takav ishod ne bi dramatično promijenio odnos snaga u Iraku i na širem Bliskom istoku.

Peti izbori od američke invazije 

U zemlji je održano pet parlamentarnih izbora od američke invazije na Irak 2003. godine kojom je svrgnut diktator Sadam Husein, no većina običnih Iračana kaže da im se život nije poboljšao čak ni za vrijeme relativnog mira nakon poraza Islamske države 2017. godine.

Veliki dijelovi iračke infrastrukture su u lošem stanju, a postoji i neadekvatna zdravstvena zaštita, obrazovanje i osnovne usluge, posebno opskrba električnom energijom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!