Nikodem: Jačanje političke autoritarnosti imat će dugoročne posljedice za svijet

24.12.2022.

11:38

Autor: V.K./Intervju tjedna/HR/HRT

Krunoslav Nikodem

Krunoslav Nikodem

Foto: HTV / HRT

Teške su godine iza nas i ne znamo što nas čeka. Od rata u Ukrajini, preko klimatskih promjena, poplava, sukoba diljem svijeta. Teško je reći koja je generacije time pogođena. Sve su generacije pogođene rekao je u emisiji Intervju tjedna, urednice i voditeljice Jasmine Popović, Krunoslav Nikodem, sociolog religije s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

- Za promjenu društvenih odnosa potrebno je određeno vrijeme. No, ako bi trebao izdvojiti jednu stvar koja dolazi do izražaja ne samo u Hrvatskoj, to je jačanje političke autoritarnosti, naglasio je te dodao kako je to jedna od stvari koja će imati dugoročne posljedice za cijeli svijet pa i za Hrvatsku.

Europsko istraživanje vrijednosti pokazalo je kako se 1990. godine 11 posto ljudi se slagalo s tvrdnjom da je potrebno imati moćnog vođu koji se ne osvrće na izbore i Vladu. 2017. godine to je bilo 38 posto.

- To je veliko povećanje. Gledajući EU, mi smo odmah iza Gruzije i Bjelorusije. Hrvatska ima porast političke autoritarnosti među najvećim u Europi, naglasio je Nikodem.

Zašto je to tako doznajte u videoprilogu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!