HRT u Mikolajivu: Ukrajinske reakcije na događaje u Poljskoj

15.11.2022.

23:42

Autor: Dragan Nikolić/Dnevnik/IMS/HRT

Dragan Nikolić iz Mikolajiva

Dragan Nikolić iz Mikolajiva

Foto: HRT / HTV

Na Ukrajinu je danas pao rekordan broj projektila, od početka rata, kazao je novinar HTV-a Dragan Nikolić za Dnevnik 3. Prenio je i izjavu Mihajla Podoljaka, savjetnika ukrajinskog predsjednika, koji je kazao da je pad raketa na poljski teritorij ne nesreća, već namjerno planirani "pozdrav iz Rusije", prerušen u pogrešku.

- Zamjenik predsjednika ukrajinskog parlamenta poručuje da bratski narodi Ukrajinci i Poljaci moraju Putina izvući iz bunkera te da je ovo jedinstvena prilika da zajedno s NATO-om unište Putinov teroristički režim. Parlamentarac iz redova Porošenkove "Europske solidarnosti" zahtijeva na facebooku da Ukrajinci i Poljaci krenu na Rusiju. Parlamentarci iz stranke predsjednika Volodimira Zelenskoga kažu da nema dvojbe da je neophodna aktivacija članka 5., rekao je Dragan Nikolić.

Podsjetio je da taj članak kaže kako u slučaju napada na jednu članicu NATO-a, sve ostale iz solidarnosti moraju reagirati. Drugim riječima, kazao je, to je objava rata, izravni sukob NATO-a i Rusije.

- Kada bi došlo do takvog scenarija, a to je scenarij sudnjeg dana, ipak bi se morali odvijati neki procesi prije toga. To se ne događa preko noći. Mora se to izglasati konsenzusom, od strane svih članica NATO-a, da se u takvo nešto ipak ide, dodao je.

- Estonsko ministarstvo vanjskih poslova večeras je pisalo kako je Estonija spremna braniti svaki pedalj NATO-ova teritorija, a tome su se priključile i Litva i Latvija. Treba očekivati, kaže Nikolić, da će u sjedištu NATO-ova saveza u Bruxellesu ipak pričekati tijek istrage kako bi se ustvrdilo što je na stvari, a isto tako zatražiti i rusko objašnjenje.

Proteklog je dana Ukrajina pretrpjela najjače ruske napade, a isto tako i na elektrodistribucijsku mrežu. Ukrajinske vlasti tvrde da su od 90-ak projektila koja su danas pala na Ukrajinu, 73 oborena u zraku. Onih ostalih 15-ak koji su pali na tlo pogodili su 15 elektrodistribucijskih postrojenja i energetskih objekata. Zato je trenutačno više od 7 milijuna ljudi u Ukrajini bez električne energije, izjavio je novinar Dragan Nikolić.

Netom prije njegova javljanja za Dnevnik 3, oko 22.50, u Mikolajivu je označena nova zračna opasnost. Taj grad najčešće trpi napade na stambene zgrade i civilne objekte.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!