10:14 / 14.12.2018.

Autor: HRT

Nikolić: NATO nije protiv stvaranja Vojske Kosova - upozorava na tajming

-

-

Foto: - / -

Nikolić kaže da NATO zapravo ne spori pravo kosovskih vlasti da osnivaju vojsku, ali upozorava na tajming.
Kosovski parlament trebao bi danas odobriti nacrt zakona o transformaciji postojećih Kosovskih sigurnosnih snaga u Vojsku Kosova, što je uvod u večerašnji svečani prijam u Prištini.

Dragan Nikolić
javio se za "Studio 4", rekavši da bi se danas trebalo dogoditi ono što se očekivalo još prije malo više od dva tjedna, na Dan albanske zastave.

Glavni tajnik NATO-a poručuje da se formalno stvaranje Vojske Kosova događa u pogrešno vrijeme, da je u suprotnosti sa savjetima mnogih članica Saveza te da može imati ozbiljne posljedice za kosovske euroatlantske integracije. Ali predsjednik kosovskog parlamenta Veseli na to je odmah uzvratio da kosovska vojska neće ugrožavati susjede te da bi se Stoltenberg više trebao brinuti o postojanju ruske baze u Nišu.

Nikolić kaže da NATO zapravo ne spori pravo kosovskih vlasti da osnivaju vojsku, ali upozorava na tajming te da postoji ustavni okvir za to, da se ne slaže s jednostranim potezima i da takve stvari moraju potpuno biti usklađene s međunarodnom zajednicom.

Dodao je da bi NATO-u zapravo odgovarala funkcionalna i stabilna kosovska vojska jer bi ona mogla preuzeti dio ovdašnjih zadaća Saveza. Rekao je da je KFOR na Kosovu gotovo 20 godina. Trenutačno je u misiji angažirano 28 zemalja (oko 4000 ljudi, što je tek malo manje od broja vojnika Sjevernoatlantskog saveza na Baltiku, na mnogo važnijoj fronti s Rusijom).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!