"Nitko nije dobio sve što je želio, ali američki je narod dobio što je trebao"

03.06.2023.

07:45

Autor: Branka Slavica/T.V./HRT

Joe Biden

Joe Biden

Foto: JIM WATSON / REUTERS

Američki predsjednik Joe Biden obratio se naciji iz Ovalnog ureda Bijele kuće u udarnom večernjem terminu nakon što su oba doma Kongresa prihvatila zakon za podizanje gornje granice duga SAD-a. Sjedinjene Države tako su izbjegle potencijalni bankrot, odnosno nemogućnost države da nakon 5. lipnja ispuni svoje obveze prema investitorima, vojsci, umirovljenicima, bolnicama, zaposlenima u državnim službama, primateljima socijalne pomoći.

- Prihvaćanje sporazuma o proračunu bilo je ključno. Ulozi nisu mogli biti veći. Nitko nije dobio sve što je želio, ali američki je narod dobio ono što je trebao. Spriječili smo gospodarsku krizu i ekonomski kolaps. Režemo potrošnju i smanjujemo deficit. Zaštitili smo prioritete - od socijalnog osiguranja preko programa Medicare i Medicaide do veterana, kao i naše transformacijsko ulaganje u infrastrukturu i čistu energiju, poručio je predsjednik Biden koji će zakon potpisati u subotu.

Sporazum koji su postigli predsjednik Biden i predsjednik Zastupničkog doma republikanac Kevin McCarthy politička je pobjeda za oba političara. Krenuli su s maksimalističkih pozicija, pregovarali su tjednima. Svaka je strana morala odustati od dijela zahtjeva, svatko je dobio ponešto. No radikalni konzervativci Republikanske stranke i progresivna struja Demokratske stranke nisu zadovoljni prihvaćenim zakonom.

Trenutačni javni dug Sjedinjenih Država veći je od 31 bilijuna dolara. Predsjednik Biden želio je povećanje državne potrošnje za sedam posto u nastavku mandata. Republikanci su željeli rez od 20 posto, osim kada je riječ o Ministarstvu obrane. Prema novom zakonu, potrošnja američke države u sljedeće dvije godine ostat će ista, iznimka su troškovi za obranu. Izdvajanja SAD-a za obranu u 2024. rast će do 3 posto, a u 2025. za jedan posto.

Demokrati su uspjeli zadržati 369 milijardi dolara iz Zakona o suzbijanju inflacije za poticanje čiste, zelene energije.

Republikanci su željeli da se taj novac vrati u državnu blagajnu. Njihov zahtjev nije prihvaćen, ali su uspjeli progurati neke regulatorne promjene kada je riječ o ekološkim projektima.

Dio od 80 milijardi dolara koji je Bidenova administracija željela uložiti u modernizaciju i povećanje broja zaposlenih u Poreznoj upravi, bit će upućen u druge vladine agencije i ministarstva.

Primatelji socijalne pomoći u obliku bonova za hranu, morat će zadovoljiti strože kriterije, ali to se ne odnosi na veterane i beskućnike.

Gotovo 28 milijardi dolara koje je država izdvojila za pomoć tijekom pandemije, a nije potrošeno, bit će vraćeno u državnu blagajnu.

Zakonom završava i moratorij na otplatu studentskih kredita uveden u ožujku 2020. zbog COVID-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!