22:56 / 15.02.2022.

Autor: HRT/Hina

Nizozemska ukida većinu COVID ograničenja od petka

Nizozemska ukida većinu covid ograničenja od petka

Nizozemska ukida većinu covid ograničenja od petka

Foto: Piroschka van de Wouw / REUTERS

Nizozemska je najavila da od petka planira ukinuti većinu ograničenja uvedenih zbog pandemije COVID-19. Nogometni stadioni, kazališta, kina i restorani od petka će opet moći primati posjetitelje gotovo bez ograničenja - a također će moći ostati otvoreni do 1 sat umjesto sadašnjih 22:00 sata.

- Zemlja će ponovno biti otvorena, rekao je ministar zdravstva Ernst Kuipers u utorak navečer u Haagu. S obzirom na smanjenje broja zaraženih, ima razloga za optimizam, rekao je Kuipers.

- Ali moramo biti realni. Korona nije nestala, kaže.

On je pozvao građane da i dalje budu oprezni.

Ukidanje ograničenja trebalo bi se odviti u dva koraka. Nakon prvog koraka u petak slijedi ono što se očekuje da će biti posljednji 25. veljače, kada će se ukinuti obavezno nošenje maske i COVID putovnica.

Trenutno posjetitelji restorana, kulturnih i sportskih događanja moraju dokazati da su testirani, cijepljeni ili da su preboljeli COVID-19.

Za velike događaje u zatvorenom prostoru kao što su festivali, testiranje će i ubuduće ostati obvezno, iako će uvjet nošenja maske ostati na snazi samo u javnom prijevozu i zračnom prometu.

Posljednjih tjedana porastao je pritisak javnosti i poslovnih čelnika na vladu da ukine ograničenja. Stručnjaci za javno zdravstvo sada također smatraju taj potez opravdanim.

Prema podacima Instituta za zdravlje i okoliš RIVM, broj pacijenata u bolnicama se malo smanjio. Broj novozaraženih također je pao za 22 posto u pr-oteklih sedam dana. To znači da je vrhunac ovog vala infekcija izgleda iza nas, priopćeno je iz RIVM-a. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!