Nizozemski haker došao do osobnih podataka gotovo svih Austrijanaca

25.01.2023.

20:32

Autor: M.M./Hina/HRT

Hakerski napad

Hakerski napad

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Nizozemski haker uhićen u studenom pribavio je i ponudio na prodaju ime i prezime, adresu i datum rođenja gotovo svih austrijskih građana, priopćila je u srijedu austrijska policija.

Korisnik, za kojega se vjeruje da je haker, ponudio je podatke na prodaju na internetskom forumu u svibnju 2020., predstavljajući ih kao "puno ime, spol, punu adresu i datum rođenja vjerojatno svakog građanina" u Austriji, navodi se u policijskom priopćenju.

Dodaje se da su istražitelji potvrdili autentičnost.

Zbirka se sastojala od skoro devet milijuna skupova podataka, ističe policija.

Austrija ima otprilike 9,1 milijuna stanovnika. Haker je također stavio na prodaju "slične skupove podataka" iz Italije, Nizozemske i Kolumbije, rekla je austrijska policija, dodajući da nema druge detalje.

- Budući da su ti podaci bili slobodno dostupni na internetu, apsolutno se mora pretpostaviti da su ti registracijski podaci, u cijelosti ili djelomično, nepovratno u rukama kriminalaca, priopćila je policija, dodajući kako se vjeruje da su nepoznate osobe platile za podatke.

Osumnjičeni 25-godišnjak uhićen u stanu u Amsterdamu otprije je poznat policiji, a istražuju ga nizozemska policija i pravosudni organi, rekla je austrijska policija.

Glasnogovornik je dodao da se policija tek sada o tome očitovala kako ne bi ometala spomenute istrage.

Policija nije elaborirala o posljedicama za sigurnost austrijskih podataka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!