15:57 / 21.11.2020.

Autor: Hina

Nizozemski novinar upao na povjerljivu konferenciju ministara obrane EU-a

Foto: Olivier Hoslet/Pool via REUTERS

Foto: Olivier Hoslet/Pool via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Zaposlenik televizije RTL sastanku se priključio nakon što je nizozemska ministrica obrane slučajno na svojemu Twitteru objavila podatke o prijavi na videokonferenciju.
Nizozemski novinar Daniel Verlaan uspio je u petak upasti na povjerljivu videokonferenciju ministara obrane EU-a. Zaposlenik televizije RTL sastanku se priključio nakon što je nizozemska ministrica obrane slučajno na svojemu Twitteru objavila podatke o prijavi na videokonferenciju.

Vidno iznenađeni novinar koji prati područje tehnologije, počeo je mahati čim je shvatio da je "u neobranu grožđu", piše BBC.

- Dobro, znate li vi da ste upali na povjerljivu konferenciju?, upitao ga je Josep Borrell, šef vanjske politike EU-a.

- Da, da, ispričavam se, ja sam nizozemski novinar. Žao mi je što sam vam prekinuo konferenciju, rekao je Verlaan, dok su se prisutni ministri smijali.

- Evo, odmah odlazim, kazao je brzo.

- Znate li da je ovo što činite kazneno djelo, ha?, upitao ga je Borrell, savjetujući mu da se "izlogira prije nego što mu na vrata pokuca policija".Verlaan je sastanku pristupio nakon što je nizozemska ministrica obrane Ank Bijleveld na Twitteru objavila fotografiju s adresom za prijavu i dio PIN koda.

Naime, nakon nekoliko pokušaja novinar RTL-a je uspio pogoditi PIN, s obzirom na to da je od šest brojeva u tvitu bilo napisano njih pet, objavile su novinske agencije.

Direktor Transparency Internationala EU-a Michiel van Hulten na Twitteru je objavio snimku incidenta uz komentar: "Verlaanovo hakiranje sastanka ministara obrane EU-a? Evo kako je izgledalo. Vrhunska komedija."

I dok se mnogi smiju ovome događaju, ima i onih koji se pitaju u kolikoj su mjeri sigurni povjerljivi sastanci dužnosnika EU-a. Sastanak je prekinut zbog upada novinara, a glasnogovornik Vijeća za vanjske poslove za RTL je rekao da je "takvo kršenje nezakonito i da će biti prijavljeno vlastima".

Glasnogovornik nizozemskog ministarstva obrane je objasnio da je objava podataka o prijavi za sastanak bila glupa pogreška.

- Ovo upućuje na to u kojoj mjeri morate biti oprezni kada šaljete fotografiju sastanka, stoji u njegovoj izjavi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!