19:06 / 08.06.2018.

Autor: S.M./Hina

Njemačka, Belgija, JAR, Indonezija i D. Republika u Vijeću sigurnosti

Foto: twitter

Foto: twitter

Foto: - / -

Njemačka, Belgija, Južnoafrička Republika, Indonezija i Dominikanska Republika su na UN-ovoj Općoj skupštini izabrane za nestalne članice Vijeća sigurnosti na dvije godine, od siječnja 2019.
Njemačka, Belgija, Južnoafrička Republika, Indonezija i Dominikanska Republika su na UN-ovoj Općoj skupštini izabrane za nestalne članice Vijeća sigurnosti na dvije godine, od siječnja 2019. 

Od 190 država koje su sudjelovale u glasanju, Njemačka je dobila 184 glasa, Belgija 181, Južnoafrička Republika 183, Indonezija 144 i Dominikanska Republika 184.

Za izbor je trebalo dobiti dvije trećine glasova prisutnih izaslanika zemalja.
Maldivi koji su se s Indonezijom utrkivali za to mjesto za područje Azije i Pacifika, dobili su samo 46 glasova. Svi ostali bili su jedini kandidati svoje regije i sigurni da će proći.

Njemačka, Belgija, Južnoafrička Republika i Indonezija već su više puta bile članice Vijeća sigurnosti. Ovo je prvi put da je u njemu Dominikanska Republika.
Vijeće sigurnosti ima 15 članova, od kojih pet stalnih (Sjedinjene Države, Rusija, Kina, Francuska i Velika Britanija) i deset nestalnih kojih se polovina obnavlja svake godine.

Prije nego stupe na dužnost, izaslanici prolaze ubrzan tečaj o protokolu i običajima u Vijeću.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!