Njemačka će nazvati genocidom glad u Ukrajini 30-ih godina prošlog stoljeća

25.11.2022.

16:39

Autor: T.D./HRT/Hina

Bundestag

Bundestag

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Njemački parlament definirat će kao genocid glad u Ukrajini koju je prije 90 godina izazvao staljinistički režim, tzv. "gladomor" ili "holodomor", masovni zločin koji je dobio novi odjek nakon ruske invazije.

Vladajuća koalicija, sastavljena od SPD-a, Zelenih i liberala FDP-a, kojima se pridružio konzervativni oporbeni CDU-CSU, s rijetkom jednoglasnošću će ovu rezoluciju usvojiti u srijedu u Bundestagu, donjem domu parlamenta.

- Sve njemačke demokratske parlamentarne stranke složile su se oko važne zajedničke rezolucije o gladomoru, odmah je reagirao na Twitteru šef ukrajinske diplomacije Dmitro Kuleba, izrazivši zahvalnost što je izražena počast ukrajinskom narodu.

Godine 1932. i 1933. približno 3,5 milijuna Ukrajinaca bili su žrtve gladomora, istrebljenja izgladnjivanjem, koji je počinio staljinistički režim.

Usjevi su im konfiscirani u ime kolektivizacije zemlje.

Ova glad je na popisu neljudskih zločina koje su počinili totalitarni sustavi koji su uzrokovali milijune ljudskih žrtava u Europi, osobito u prvoj polovici 20. stoljeća, osuđuje se u nacrtu rezolucije koja će biti usvojena u srijedu.

Ovaj je zločin dio naše zajedničke povijesti kao Europljana.

- Cijela Ukrajina je bila pogođena glađu i represijom, ne samo njezine regije u kojima se uzgajalo žito, naglašava se u nacrtu rezolucije.

- Iz sadašnje perspektive, dakle, očito je da se radi o genocidu na povijesnoj i političkoj razini, dodaje se.

Papa Franjo je 23. studenoga spomenuo ovaj zločin i upotrijebio izraz genocid.

- Molimo za žrtve tog genocida i za tolike Ukrajince, djecu, žene i starce, bebe, koji danas trpe mučeništvo agresije, poručio je Papa.

Njemački kancelar Olaf Scholz i njegova šefica diplomacije, ekologinja Annalena Baerbock, također su rekli da podržavaju ovu kvalifikaciju.

Ukrajina je godinama vodila kampanju da se gladomor prizna kao genocid.

Rumunjski parlament usvojio je u srijedu tekst u kojem se gladomor opisuje kao zločin protiv čovječnosti.

Irski Senat donio je u četvrtak rezoluciju kojom se kvalificira kao "genocid nad ukrajinskim narodom".

Rusija kategorički odbija takvu klasifikaciju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!