17:03 / 09.11.2018.

Autor: HRT

Njemačka danas obilježava "sudbonosni datum" 9. studenog

-

-

Foto: - / -

Njemačka brojnim manifestacijama obilježava 9. studenog, dan kada je 1918. proglašena Republika Njemačka, kada je 1938. započeo sustavni progon Židova u Njemačkoj te kada je na ovaj isti dan 1989. pao Berlinski zid.
Njemačka brojnim manifestacijama obilježava 9. studenog, dan kada je 1918. proglašena Republika Njemačka, kada je 1938. započeo sustavni progon Židova u Njemačkoj te kada je na ovaj isti dan 1989. pao Berlinski zid.

"Deveti studenog je sudbonosni dan za Nijemce. U njemu je zbijena naša novija prošlost u svoj svojoj ambivalentnosti, kontradiktornosti i suprotnostima", rekao je predsjednik Bundestaga Wolfgang Schaeuble obraćajući se zastupnicima tijekom svečane sjednice.

Demokršćanski političar u svom je obraćanju pozvao na to da se mir i sloboda više ne dovode u pitanje. "Civilizacijski sloj je vrlo tanak i on se može vrlo lako izbrisati", rekao je Schaeuble upozoravajući na 80. godišnjicu tzv. Kristalne noći i na ponovni porast antisemitizma u Njemačkoj.

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier u svom je obraćanju Bundestagu ukazao na ambivalentnost današnjeg datuma i povijesnih događaja koji su se dogodili na ovaj dan. "Mi možemo biti ponosni na našu tradiciju slobode i demokracije, ali pritom ne smijemo skretati pogled s ponora koji je donio Holokaust", rekao je Steinmeier. Njemački predsjednik založio se za prosvijećeni, demokratski patriotizam umjesto agresivnog nacionalizma koji se uvijek iznova pojavljuje u javnosti.

Steinmeier je proglašenje republike i ukidanje monarhije prije 100 godina proglasio temeljnim kamenom povijesti njemačke demokracije.
 
"Deveti studenog 1918. simbol je za pobjedu parlamentarne demokracije u Njemačkoj i zato zaslužuje istaknuto mjesto u kulturi sjećanja naše zemlje", rekao je Steinmeier.

On je istodobno ukazao i na tragediju koja se zbila 9. studenog 1938., kada su u planiranoj akciji, događaju poznatom pod nazivom Kristalna noć, napadani građani i imovina židovskog porijekla i spaljivane sinagoge, čime je počeo sustavni progon Židova u Europi koji su proveli tada režimski nacionalsocijalisti. "Deveti studenog 1938. simbol je prekida s civilizacijom i potonuća Njemačke u barbarstvo", rekao je njemački predsjednik.

Spominjući još jednu obljetnicu na današnji dan, 9. studenog 1989., Steinmeier je kazao kako je to najsretniji 9. studenog njemačke povijesti, kada je proklamacijom vrha tadašnje Istočne Njemačke građanima ove zemlje dopušten prelazak granice, što je označilo i pad Berlinskog zida.

Diljem Njemačke raznim se manifestacijama podsjeća na ove povijesne datume. Središnja komemoracija povodom godišnjice tzv. Kristalne noći održat će se u staroj sinagogi u berlinskoj četvrti Prenzlauer Berg, koja je jedan od rijetkih sinagoga koje su preživjele nacionalsocijalističku vladavinu. Obilježavanje tijekom kojega se obratio predsjednik Židovskog vijeća Josef Schuster i njemačka kancelarka Angela Merkel izravno je prenošena na njemačkoj javnoj televiziji.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!