13:22 / 03.11.2020.

Autor: P.F./Hina

Njemačka donirala BiH 12 respiratora za liječenje oboljelih od COVID-a

-

-

Foto: - / -

Jedan respirator odmah je poslan bolnici "Fra Mato NIkolić" u Novoj Biloj u središnjoj Bosni dok će ostali biti poslani u ostale bolnice u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru, Zenici i Tuzli.
Vlada Njemačke donirala je Bosni i Hercegovini 12 respiratora namijenjenih liječenju pacijenata oboljelih od COVID-a, a ti strojevi, vrijedni 350.000  eura, isporučeni su predstavnicima zdravstvenih vlasti u BiH.

➡️ Sve o koronavirusu
➡️ Provjerili smo kako djeluju brzi testovi na koronavirus
➡️ Preminule 34 osobe, 1427 novozaraženih
➡️ Održan prosvjed ispred KB Dubrava

Respiratore je njemačka veleposlanica u BiH Margret Übber predala u Sarajevu predstavnicima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Vladi Miovčiću i pomoćniku ministra zdravstva Federacije BiH Goranu Čerkezu.

Jedan respirator odmah je poslan bolnici "Fra Mato NIkolić" u Novoj Biloj u središnjoj Bosni dok će ostali tijekom tjedna biti poslani u ostale bolnice u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru, Zenici i Tuzli.

Veleposlanica Übber podsjetila je kako je i njena zemlja suočena s velikim izazovima u borbi protiv pandemije prouzročene koronavirusom, ali je odlučila pokazati solidarnost svjesna koliko je važna svaka pomoć BiH, čiji je zdravstveni sustav također pod velikim pritiskom. 

U BiH je od ožujka više od 52.000 ljudi zaraženo koronavirusom, a umrlo je više od 1200 zaraženih. Bolnice namijenjene liječenju oboljelih od COVID-a sada su suočene s manjkom kapaciteta jer se zaraza u protekla dva tjedna naglo širi.

Vlada Federacije BiH je prije šest mjeseci kupila 100 respiratora iz Kine, no ti strojevi i sad stoje u skladištima jer je mjesecima trajala bezuspješna potraga za ovlaštenim serviserom, a kada se pojavila tvrtka koja ih je bila spremna pustiti u pogon pokazalo se kako su svi tesirani respiratori neispravni.

Tužiteljstvo BiH otvorilo je i istragu o okolnostima pod kojima su respiratori kupljeni, jer je za to izdvojeno 5,3 milijuna eura iz entitetskog proračuna, a posrednik je bila tvrtka "Srebrena malina", registrirana za preradu i uzgoj voća i povrća.

Zbog toga su pod istragom i dalje predsjednik vlade Federacije BiH Fadil Novalić te u međuvremenu suspendirani ravnatelj entitetske civilne zaštite Fahrudin Solak. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!