20:58 / 28.10.2020.

Autor: Zdenka Kardum/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT/Hina

Njemačka i Francuska se zatvaraju, rekordni brojevi zaraženih

Foto: Benoit Tessier/REUTERS

Foto: Benoit Tessier/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Dramatično širenje infekcije koronavirusom i u Bosni i Hercegovini. Porast novooboljelih i u Njemačkoj. U Francuskoj je u posljednja 24 sata zaraženo više od 33 tisuće ljudi.
I u nama susjednim zemljama - svakog se dana ruše crni rekordi, broj novozaraženih i umrlih neprestano raste, a zbog sve više hospitaliziranih - zdravstveni sustavi pred velikim su izazovima. Istodobno, stroge mjere realnost su sve većeg broja europskih zemalja. ➡️ Epidemija izazvana koronavirusom - najnovije informacije
➡️ Beroš o radu obiteljskih liječnika, stigao odgovor koHOM-a
➡️ KB Dubrava sve punija, u pomoć stiže osoblje iz drugih bolnica

Ekstremno širenje zaraze koronavirusom u mnogim europskim zemljama. Alarmantno je u Sloveniji. Novi dnevni rekord - 2605 novozaraženih, pozitivan je svaki treći od testirane populacije.

- Prošli nam je vikend trebalo oko 500 bolničkih kreveta, idući će trebati oko tisuću, a za tjedan dana bit će potrebne 2 tisuće. Nećemo se moći nositi s tolikim brojem zaraženih, kazao je član Stručne skupine za COVID-19 dr. Aleš Rozman.

Vlada bi sutra trebala razgovarati o novim oštrijim mjerama, a njezin glasnogovornik opovrgnuo je informaciju da bi se u subotu mogao proglasiti 24- četverosatni policijski sat. Dramatično širenje infekcije koronavirusom i u Bosni i Hercegovini. Potvrđeno je 1.586 novih slučajeva, što je najviše od početka epidemije u ožujku. Umrlo je 36 ljudi.

- Ovo je vrlo ozbiljna situacija i ako nastavimo s ovom dinamikom imat ćemo problema i zato kažem da je medicinsko osoblje umorno i da mu svi moramo pomoći, rekao je pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH Goran Čerkez.

Porast novooboljelih i u Njemačkoj, u jednom danu 15 tisuća. Kancelarka Angela Merkel i premijeri 16 saveznih pokrajina dogovorili su novo zatvaranje zemlje od 2.  studenoga. Tisuće vlasnika restorana i kafića u Berlinu negoduju zbog novih restrikcija.

Macron: Od petka karantena u Francuskoj, škole ostaju otvorene

U Francuskoj je u posljednja 24 sata zaraženo više od 33 tisuće ljudi. Sve je veći pritisak na bolnice.

- Možete osjetiti da su ljudi napeti, na rubu očaja. Moramo se spremiti za bitku spašavanja života, naglasio je liječnik u pariškoj bolnici „Robert Ballanger" dr. Henri Faure.

- Treba spriječiti da se naše bolnice nađu u situaciji da ne mogu primiti nove pacijente i, vrlo jasno ću reći, da biraju između pacijenata, istaknuo je glasnogovornik francuske vlade Gabriel Attal.

Od petka se uvodi karantena koja će trajati najmanje do 1. prosinca kako bi se suzbio drugi val covida-19, nesumnjivo smrtonosniji od prvoga, najavio je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

- Odlučio sam da od petka treba uvesti karantenu na cijelom teritoriju države kako bismo zaustavili virus, izjavio je večeras Macron u tv-obraćanju.

- Restrikcije će uključiti tri glavne točke: škole će ostati otvorene, rad će se nastaviti, bit će mogući posjeti domovima umirovljenika, precizirao je.

- Ako ništa ne poduzmemo, u Francuskoj bi za nekoliko mjeseci moglo umrijeti još 400.000 ljudi, rekao je Macron.

- Neki se zalažu za nepoduzimanje mjera ograničenja i puštanje virusa da cirkulira, kako bi postigli kolektivni imunitet. Znanstvenici su procijenili posljedice te opcije, koje su neumoljive. Kratkoročno, to znači trijaža pacijenata u bolnicama i za nekoliko mjeseci najmanje još 400.000 umrlih. Francuska se nikada neće odlučiti za tu strategiju, dodao je.

U sklopu restrikcija, kafići, restorani i trgovine koje nisu nužne će biti zatvoreni. Ali osnovne i srednje škole će ostati otvorene. Samo će fakulteti raditi online.
Nastava će omogućiti brojnim roditeljima da bolje pomire obiteljske i profesionalne obveze, posvuda gdje je to moguće radit će se od kuće, ali u odnosu na mjere u proljeće "aktivnosti će biti intenzivnije, rekao je francuski predsjednik.

- Kako bi se izbjegle ljudske drame koje smo proživjeli u proljeće i kako osobe koje žive same u poznim godinama ne bi bile izolirane, bit će mogući posjeti domovima za starije uz strogo poštivanje sanitarnih mjera, objasnio je.

Na gospodarskom planu on je obećao pomoć malim tvrtkama koje će morati prekinuti rad uz potporu do 10.000 eura mjesečno.

- Pripremamo poseban plan za samozaposlene, trgovce, male i srednje tvrtke, najavio je i pozvao Francuze da ostanu "ujedinjeni i solidarni".

- Kao svi naši susjedi, zahvatio nas je val epidemije virusa koji jača približavanjem zime i padom temperature, rekao je Emmanuel Macron.

- Neke zemlje poput Španjolske, Irske, Nizozemske ranije su poduzele oštrije mjere od naših. Ali sve nas je preplavio drugi val za koji znamo da će biti oštriji i ubojitiji od prvoga, rekao je.

Europska komisija predlaže niz mjera u borbi protiv drugog vala koronavirusa. Neke od njih su; poboljšanje razmjene epidemioloških podataka, masovnije i brže testiranje, poboljšanje lanca praćenja zaraze putem aplikacija.

- Imamo posla s dva neprijatelja. Sa samim koronavirusom, ali i s umorom zbog pandemije. Ljudima je dosta mjera i mogu razumjeti da zbog toga pate. Nije vrijeme za opuštanje, poručila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Šefica Europske komisije dodala je da je sada važno usporiti virus dok ne budemo imali cjepivo i učinkovitije lijekove za oboljele.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!