11:17 / 24.05.2018.

Autor: M.M./Hina

Njemačka i Kina predane očuvanju iranskoga nuklearnog sporazuma

-

-

Foto: - / -

Njemačka i Kina predane su očuvanju iranskoga nuklearnog sporazuma unatoč američkom povlačenju, rekli su kineski premijer Li Keqiang i njemačka kancelarka Angela Merkel.
Njemačka i Kina predane su očuvanju iranskoga nuklearnog sporazuma unatoč američkom povlačenju, rekli su kineski premijer Li Keqiang i njemačka kancelarka Angela Merkel u Pekingu.

Poništenje sporazuma ugrožava mir i stabilnost u regiji, rekao je Li nakon susreta s njemačkom kancelarkom koja boravi u dvodnevnom posjetu Kini.

Sporazum nije savršen, ali alternative su još nesigurnije, kazala je Merkel. Dodala je da bi zbog sankcija neke europske tvrtke mogle prekinuti poslovanja s Iranom, što ostavlja prostora drugim zemljama da se uključe.

Njemačka i Kina žele da se nastavi dijalog sa Sjevernom Korejom, kazali su Li i Merkel. I SAD i Sjeverna Koreja rekle su da bi mogle otkazati povijesni summit između svojih vođa planiran za lipanj, no Li i Merkel pozvali su ih da nastave pregovore.

Merkel je rekla da se nada denuklearizaciji Korejskog poluotoka te da je nedavno vidjela stvari koje pobuđuju nadu.

Li je rekao da je važno da se to pitanje riješi miroljubivim dijalogom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!