Njemačka: Još jedno uhićenje u slučaju špijuniranja za Rusiju

26.01.2023.

11:53

Autor: HINA/HRT/A.S.

Još jedno uhićenje u slučaju špijuniranja za Rusiju

Još jedno uhićenje u slučaju špijuniranja za Rusiju

Foto: Ilustracija / Shutterstock

U Njemačkoj je uhićen pomagač bivšeg djelatnika Savezne obavještajne službe (BND) koji je optužen da je špijunirao za Rusiju, objavilo je glavno državno odvjetništvo u Karlsruheu.


- Arthur E. je uhićen u nedjelju u Münchenu nakon povratka iz SAD-a pod optužbom sudjelovanja u veleizdaji, priopćilo je Glavno državno odvjetništvo.

Kod uhićenog Arthura E. se ne radi o djelatniku BND-a, nego o poznaniku Carstena L., uhićenog u prosincu pod optužbom špijunaže za Rusiju.

Arthur E. je, kako je nadalje priopćilo odvjetništvo, djelovao kao kurirska veza između uhićenog ruskog špijuna Carstena L. i ruskih tajnih službi. U tu svrhu je putovao u Moskvu gdje je, kako se navodi, predavao materijal predstavnicima jedne od ruskih tajnih službi.

Istraga je provedena u suradnji s američkom sigurnosnom službom FBI.

Djelatnik BND-a Carsten L. uhićen je u prosincu nakon što je otkriveno da je špijunirao za Rusiju.

Od ruske invazije na Ukrajinu, obavještajne službe podignule su razinu upozorenja upravo na špijunažu vezanu za Rusiju. Jedan njemački pričuvni časnik osuđen je 18. studenoga u Düsseldorfu na kaznu zatvora od godine i devet mjeseci uvjetno zbog špijuniranja u korist Rusije.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!