Njemačka: Medicinski tehničar osuđen zbog dvostrukog ubojstva

15.05.2023.

12:26

Autor: Hina/HRT/T.S.

Davao sredstva za smirenje koja su dovela do smrti

Davao sredstva za smirenje koja su dovela do smrti

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Pokrajinski sud u Münchenu osudio je jednog medicinskog tehničara na doživotnu kaznu zatvora zbog ubojstva dvoje pacijenata i pokušaja ubojstva njih još šestero.


- Vaš je zadatak bio da pomognete u liječenju, a vi ste učinili upravo suprotno, rekao je predsjednik sudskog vijeća Norbert Riedman obrazlažući presudu 27-godišnjem medicinskom tehničaru.

Sud zdravstvenom radniku predbacuje da je pacijentima davao sredstva za smirenje koja su dovela do smrti u dva slučaja, kod pacijenata starosne dobi od 80 i 89 godina. U šest drugih slučajeva pacijenti su preživjeli.

Kao motiv za ubojstva, medicinski tehničar naveo je da je htio imati mira za spavanje i igranje igrica na mobitelu.

Tijekom suđenja osuđeni je rekao kako bi nastavio dalje s istom praksom da nije otkriven.

Sudsko vijeće u presudi je navelo posebnu težinu krivnje što isključuje prijevremeno puštanje na slobodu tijekom izdržavanja doživotne kazne, koja u Njemačkoj iznosi 15 godina.

Sud je odbacio zahtjev odvjetništva da se nakon odsluženja kazne nad okrivljenim provedu posebne zaštitne mjere koje bi spriječile daljnje zločine, ali je izreklo doživotnu zabranu rada u medicinskim ustanovama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!