Njemačka ministrica: U rješavanje sukoba treba se uključiti više žena

29.06.2023.

21:34

Autor: T.V./HRT/Hina

Njemačka i južnoafrička ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock i Naledi Pandor

Njemačka i južnoafrička ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock i Naledi Pandor

Foto: Alet Pretorius / REUTERS

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock rekla je da se više žena treba uključiti u rješavanje međunarodnih kriza i sukoba na sastanku o feminističkoj vanjskoj politici u Ulan Batoru, glavnom gradu Mongolije.

- Nijedno društvo na Zemlji ne može biti uspješno ako isključite polovicu svog stanovništva, rekla je u četvrtak najviša njemačka diplomatkinja.

Sastanak ministrica vanjskih poslova Azije, Afrike i Europe bio je usmjeren na ulogu žena u promicanju mira i sigurnosti.

- Žene su važne mirotvorke i čuvarice mira kada su uključene u humanitarni rad, rekla je Baerbock.

Najavila je da će Njemačka osigurati još najmanje milijun eura u tekućoj proračunskoj godini za potporu UN-ovom fondu za napredak žena koje su uključene u sprječavanje i rješavanje sukoba, kao i humanitarnu pomoć.

U okviru feminističke vanjske politike, Baerbock planira češće uključivati žene u mehanizme rješavanja sukoba. Njezino osoblje podijelilo je sudionicama konferencije priručnik o feminističkoj vanjskoj politici na 80 stranica na engleskom jeziku.

Južnoafrička ministrica vanjskih poslova Naledi Pandor naglasila je nužnost uključivanja žena u mirovne i diplomatske napore.

- Kada su žene u prostoriji, one mijenjaju fokus pregovora na inkluzivniju raspravu, rekla je Pandor.

Francuska ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna rekla je da "borba za ravnopravnost spolova ide ruku pod ruku s borbom za mir i slobodu".

Dodala je da je ruski rat u Ukrajini i rat protiv žena i djevojčica, s obzirom na izvještaje o prisilnom iseljavanju, trgovini ljudima i silovanjima kao oružju u ratu.

- Potrebno je podržati Međunarodni kazneni sud i ukrajinsko pravosuđe kako bi se istrage po tim pitanjima mogle temeljito provesti i kako bi se pružila potpora žrtvama, rekla je Colonna.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!