Njemačka pokreće istragu terorističkog napada na Olimpijskim igrama u Muenchenu 1972.

21.04.2023.

12:58

Autor: B.B.B./Hina/DPA/HRT

Napadači

Napadači

Foto: Associated press / AP

Novoosnovano stručno povjerenstvo istraživat će teroristički napad na izraelske sportaše na Olimpijskim igrama u Muenchenu 1972., objavilo je u petak njemačko ministarstvo unutarnjih poslova.

Osam stručnjaka iz različitih područja istražit će događaje koji su doveli do napada i njegove posljedice uz podršku Instituta za suvremenu povijest u Leibnizu.

Odluka o osnivanju povjerenstva usvojena je u jesen prošle godine, 50 godina nakon napada.

- Previše godina nedostajalo je razumijevanja ili preispitivanja događaja, transparentnosti o njima ili prihvaćanja odgovornosti za njih, poručila je ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser.

Naglasila je da treba ispitati postupanje prema srodnicima žrtava nakon napada.

Palestinski teroristi upali su u Olimpijsko selo 5. rujna 1972. i ubili dvoje izraelskih sportaša, a devetero oteli. U pokušaju oslobađanja talaca u zračnoj luci blizu Muenchena 18 sati poslije došlo je do krvoprolića i svih devet izraelskih talaca izgubilo je život, kao i jedan njemački policajac te pet terorista.

Cilj napada bio je oslobađanje više od 200 zatvorenika u Izraelu i njemačkih ljevičarskih ekstremista Andreasa Baadera i Ulrike Meinhof koji su bili zatvoreni u Njemačkoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!