Njemačka policija privela Gretu Thunberg

17.01.2023.

19:50

Autor: HRT/CNN

Njemačka policija privela Gretu Thunberg

Njemačka policija privela Gretu Thunberg

Foto: Wolfgang Rattay / REUTERS

Klimatska aktivistica Greta Thunberg bila je među privedenima tijekom prosvjeda u utorak protiv rušenja Luetzeratha, ispražnjenog sela u zapadnoj Njemačkoj gdje su se prosvjednici ukopali kako bi pokušali zaustaviti širenje rudnika ugljena.

Greta Thunberg

Greta Thunberg

Foto: Wolfgang Rattay / REUTERS

Thunbergh je privedena dok je s drugim klimatskim aktivistima prosvjedovala kod rudnika ugljena Garzweiler 2, oko 9 kilometara od Luetzerata, gdje je sjedila sa skupinom prosvjednika blizu ruba rudnika.

Njemačka vlada, koju čini i stranka Zelenih, stala je u obranu projekta rudnika kao nužnoga kratkoročnog rješenja energetske krize u državi.

Njemačka u svojoj strategiji prelaska na čistije izvore energije planira prestati koristiti ugljen do 2030., ali istovremeno preispituje svoju energetsku politiku nakon što je rat u Ukrajini ugrozio opskrbu energentima.

Europski energetski div RWE namjerava demolirati Luetzerath kako bi ispod njega rudario ugljen. Stanovnici su odavno otišli, no klimatski aktivisti organiziraju prosvjede i zauzimaju zgrade i kuće već dvije godine.

Posljednji stanovnik to selo je napustio 2022. nakon što je bio primoran prodati svoju nekretninu RWE-u, piše Associated Press.

Thunberg, koja se pridružila prosvjednicima u petak, viđena je kako sjedi sama u velikom policijskom autobusu nakon što je privedena, rekao je Reutersov očevidac.

- Upotrijebit ćemo silu da vas odvedemo na provjeru identiteta, stoga vas molimo da surađujete, rekao je policajac skupini prosvjednika, prema snimci Reutersa.

- Greta Thunberg bila je dio skupine aktivista koji su se kretali prema rubu otvorenog rudnika. Međutim, tada smo je zaustavili i odnijeli s tom skupinom izvan opasnog područja kako bismo utvrdili njihov identitet, rekao je glasnogovornik policije u Aachenu za Reuters, dodajući da je jedan aktivist skočio u rudnik.

Prema policiji, privedena skupina bit će puštena još danas.

- Nema razloga držati ih danima. Možda će proći sati ili će otići odmah, kazao je glasnogovornik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!