13:46 / 26.02.2021.

Autor: Hina/V.G.

Njemačka: Pretrage u stanovima pripadnika neonacističkih skupina

Njemačka policija

Njemačka policija

Foto: Ilustracija / Pixabay

Njemačka policija u nekoliko je saveznih pokrajina u petak ujutro, zbog sumnje u organizirani kriminal, izvršila pretrage u stanovima više istaknutih članova neonacističkih skupina, pri čemu je nekoliko osoba i uhićeno.

- Pretrage su izvršene zbog osnovane sumnje u počinjeno kazneno djelo prodaje narkotika i oružja te pranja novca, priopćio je Pokrajinski ured za borbu protiv kriminala u Tirinškoj.

U akciji je do sada uhićeno devet osoba.

U pretragama, koji su izvršeni u saveznim pokrajinama Tirinška, Saska-Anhalt i Hessen, sudjelovalo je preko 500 policajaca. Cilj akcije je prikupljanje dokaznog materijala poput skupocjenog namještaja ili automobila.

Javni servis MDR javlja kako je akcija usmjerena protiv pripadnika neonacističkih skupina Turonen i Garde 20, za koje se sumnja da već godinama kontroliraju ilegalnu prodaju narkotika u Tirinškoj. Među osumnjičenima je i jedan poznati odvjetnik, čiji je ured u saveznoj pokrajini Hessen danas također pretresen.

Kako nadalje javlja MDR, ove grupe su na području Tirinške kontrolirale i nekoliko bordela.

Policija je do spoznaja o kriminalnim djelatnostima neonacističkih skupina došla preko suradnika Ureda za zaštitu ustavnog poretka.

Pripadnici neonacističkih skupina Turonen i Garde 20 su aktivni i u organiziranju zabranjenih neonacističkih bandova. Protiv njihovih članova su od 2019. pokrenuta 32 istražna postupka.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!