Njemačka protjerala dvojicu iranskih diplomata

22.02.2023.

14:19

Autor: Hina/HRT/A.S.

Njemačka protjerala dvojicu iranskih diplomata

Njemačka protjerala dvojicu iranskih diplomata

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova proglasilo je dvojicu iranskih diplomata u Njemačkoj nepoželjnim osobama protjeravši ih, što je reakcija na jučerašnje izricanje smrtne presude njemačko-iranskom državljaninu u Iranu.

- Zbog jučerašnjeg izricanja smrtne presude Džamšidu Šarmahdu pozvala sam na razgovor predstavnika iranskog veleposlanstva kojem je priopćeno kako SR Njemačka neće trpjeti ogromne povrede ljudskih prava njemačkom državljaninu, priopćila je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalene Baerbock (Zeleni).

Istodobno su dva iranska diplomata proglašena nepoželjnim osobama, s naputkom da u najkraćem mogućem roku napuste Njemačku.

Baerbock je pozvala iranske vlasti da preispitaju smrtnu presudu izrečenu za Šarmahda te da mu se omogući pravedna revizija sudskog postupka.

Vladajuća Liberalno-demokratska stranka (FDP), jedna od članica koalicije na vlasti, iznova je zatražila da se iranska Revolucijska garda, koja slovi kao izvršitelj nasilja nad političkim neistomišljenicima, stavi na listu terorističkih organizacija.

- Strašna smrtna presuda za Džamšida Šarmahda jasno pokazuje svu brutalnost i okrutnost režima Islamske republike, rekao je glavni tajnik FDP-a Bijan Djir-Sarai.

Šarmahda su iranske vlasti osudile na smrt zbog terorizma. Njemačkog državljanina, koji ima dvojno njemačko-iransko državljanstvo i koji neko vrijeme živi u SAD-u, iranska je tajna služba otela tijekom jednog presjedanja u Dubaiju 2020. 

Revolucionarni sud u Teheranu presudio je da je 67-godišnji Šarmahd odgovoran za teroristički napad koji se zbio 2008., u kojem je poginulo 14 ljudi, izvijestio je iranski pravosudni portal Mizan koji ima potporu vlade.Sud ga je teretio i za suradnju sa stranim obavještajnim službama.

Nakon uvođenja sankcija Europske unije protiv pojedinaca i organizacija u Iranu, iranske vlasti su uvele sankcije i protiv nekoliko zastupnika Bundestaga zbog poticanja terorizma.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!