13:29 / 05.02.2021.

Autor: Hina/HRT

Njemačka: Uz pozitivan trend i dalje opasnost od mutirajućeg virusa

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn

Foto: Hannibal Hanschke / Reuters

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn, unatoč smanjenom broju novozaraženih, upozorio je na potrebu daljnjeg pridržavanja mjera.

Državni njemački epidemiološki institut Robert Koch u petak je, unatoč smanjenom broju novozaraženih, upozorio na i dalje prisutnu opasnost od mutirajućeg soja koronavirusa, dok je ministar zdravstva istodobno najavio mogućnost popuštanja mjera.

- Situacija još nije pod kontrolom. Virus još nije umoran, naprotiv: upravo doživljava novi uzlet, rekao je direktor Instituta Robert Koch, Lothar Wieler, na zajedničkoj konferenciji za novinare s ministrom zdravstva Jensom Spahnom.

Wieler je objasnio kako je rasprostranjenost novog mutirajućeg soja koronavirusa, koji je stigao iz Velike Britanije, trenutno šest posto.

- To znači da virus još ima potencijala za širenje. Moramo računati s tim da će se ovaj soj dodatno proširiti, rekao je Wieler. On je još jednom apelirao na građane da se i dalje pridržavaju mjera zatvaranja koje su u trenutnom, pooštrenom obliku, na snazi do sredine veljače.

I njemački ministar zdravstva Jens Spahn je, unatoč smanjenom broju novozaraženih, upozorio na potrebu daljnjeg pridržavanja mjera.

- Mi smo na putu izlaska iz pandemije. Ovim putem kročimo odlučno, ali oprezno, rekao je Spahn i dodao kako broj novozaraženih doduše konstantno pada, ali "ne dovoljno".

Komentirajući sastanak njemačke kancelarke Angele Merkel i premijera saveznih pokrajina sljedećeg tjedna, na kojem će se odlučivati o eventualnom produljenju mjera zatvaranja, Spahn je rekao kako treba pripremiti "polagani izlazak" iz ovog stanja. Po njegovim riječima, do popuštanja mjera bi prvo trebalo u radu škola i vrtića.

Prema najnovijim podacima Instituta Robert Koch, sedmodnevna incidencija u Njemačkoj je u daljnjem padu i trenutno iznosi 79,9. Njemačka vlada je kao cilj mjera zatvaranja navela spuštanje incidencije ispod vrijednosti od 50 zaraženih na 100.000 stanovnika u sedam dana.

Predstavnici strukovnih udruga maloprodaje, ali i ostalih sektora, vrše pritisak na vladu da popusti mjere zatvaranja.

Od početka studenog u Njemačkoj je zabranjen rad kulturnim, sportskim i ugostiteljskim objektima, a od sredine prosinca i maloprodaji, s izuzetkom trgovina za prodaju namirnica i ljekarni.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!