21:28 / 31.03.2022.

Autor: Hina/I.B.

Njemačka vratila iz Sirije novu skupinu žena boraca Islamske države

Aerodrom u Frankfurtu

Aerodrom u Frankfurtu

Foto: Mr_Worker / HRT

Njemačka vlada organizirala je povratak deset žena i 27 djece iz jednog logora za zatočene pripadnike Islamske države na sjeverozapadu Sirije, a šest žena je po dolasku u frankfurtsku zračnu luku uhićeno.

Glavno državno odvjetništvo uhićene žene optužuje za pripadnost terorističkoj organizaciji Islamska država kao i zločine protiv čovječnosti poput držanja robova.

Njemačka ministrica vanjskih poslova rekla je kako žene, koje su u dobi od 23 do 36 godina, moraju odgovarati za svoje postupke.

Djeca su žrtve Islamske države i imaju pravo na bolju budućnost daleko od terorističke ideologije, istaknula je Baerbock.

Ona je rekla da je dovođenja žena koje redom posjeduju njemačko državljanstvo, bilo izuzetno komplicirano. Sve žene i djeca su se nakon pada tzv. Islamske države nalazile u jednom logoru za zatočenike na sjeverozapadu Sirije, koji je pod kontrolom autonomnih kurdskih vlasti.

Baerbock je objasnila kako se radi o posljednjoj u nizu akcija dovođenja njemačkih državljanki optuženih da su služili IS-u.

One su u Siriju i Irak otputovale za svojim bračnim partnerima koji su se borili u redovima terorističke organizacije.

Najstarija od njih suočena je s optužbama da je svjesno držala kao robinju jednu ženu jezidskog porijekla. Zatočenu ženu više puta je silovao suprug 36-godišnjakinje.

Prema informacijama njemačke vlade, u kurdskim logorima je još 20-tak žena koje posjeduju njemačko državljanstvo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!