06:35 / 27.02.2018.

Autor: HRT

Njemački CDU prihvatio koalicijski ugovor

Foto: twitter

Foto: twitter

Foto: - / -

Hoće li do novog izdanja tzv. velike koalicije između demokršćana i socijaldemokrata uopće doći, ovisi o ishodu glasanja članova SPD-a, koji do petka trebaju odlučiti žele li koaliciju s demokršćanima ili ne.
Kršćansko-demokratska unija (CDU) je, na izvanrednom stranačkom kongresu, velikom većinom glasova prihvatila koalicijski ugovor sa Socijaldemokratskom strankom Njemačke (SPD) te istodobno izabrala Annegret Kramp-Karrenbauer na mjesto nove glavne tajnice.

Prije toga se predsjednica CDU-a i kancelarka Angela Merkel založila snažno za koaliciju sa socijaldemokratima. Preuzmimo odgovornost i ostaje na nama da se pobrinemo za to da ova zemlja i u teškim vremenima ostane na dobrom putu, rekla je Angela Merkel na početku jednodnevnog stranačkog kongresa.

Ona je priznala da je proces sklapanja ugovora sa socijaldemokratima bio mukotrpan, ali da je Unija CDU/CSU ipak uspjela ubaciti svoje temeljne ideje u program buduće vlade.

Hoće li do novog izdanja tzv. velike koalicije između demokršćana i socijaldemokrata uopće doći, ovisi o ishodu glasanja članova SPD-a, koji do petka trebaju odlučiti žele li koaliciju s demokršćanima ili ne. Njemačka kancelarka je istodobno naglasila da slabi rezultati na posljednjim parlamentarnim izborima moraju biti poticaj za stranku da pokrene neke nužne promjene.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!