Njemački kancelar Olaf Scholz sastao se s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom

22.08.2022.

21:51

Autor: Hina/HRT

Njemački kancelar Olaf Scholz sastao se s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom

Njemački kancelar Olaf Scholz sastao se s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom

Foto: Christinne Muschi / REUTERS

Ruska invazija na Ukrajinu zbližava Kanadu i Njemačku, pri čemu Kanada nastoji povećati izvoz energenata i sirovina u Njemačku dok se obje zemlje odvikavaju od fosilnih goriva, rekli su kanadski i njemački čelnik u ponedjeljak, piše Reuters.

Njemački kancelar Olaf Scholz sastao se u ponedjeljak ujutro s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom tijekom trodnevnog posjeta Kanadi s izaslanstvom čelnika njemačkih kompanija.

Očekuje se da će u utorak biti objavljeni sporazumi o jačanju kanadskog izvoza vodika i kritičnih minerala Njemačkoj.

Njemačka se boji daljnjeg smanjenja opskrbe prirodnim plinom iz Rusije ove zime u znak odmazde za zapadne sankcije nakon invazije na Ukrajinu u veljači, rekao je u ponedjeljak ministar gospodarstva Robert Habeck njemačkoj televiziji ARD.

Kanadski je premijer kazao da je ruska invazija na Ukrajinu "ubrzala i produbila pristup koji gajimo jedni prema drugima".

Iako je Trudeau ostavio otvorena vrata za nove projekte izvoza ukapljenog zemnog plina (LNG) u Europu s kanadske atlantske obale, ukazao je na ekonomske poteškoće s tim porjektima i potrebu dekarbonizacije globalne opskrbe energentima.

- Kanadske tvrtke istražuju ima li smisla izvoziti LNG i postoji li poslovni razlog za izvoz LNG-a izravno u Europu, rekao je Trudeau.

Sholz je kazao da Njemačka, iako mora nabaviti plin drugdje kako ne bi bila ovisna o Rusiji, želi postići ugljičnu neutralnost do 2045.

Kanada to želi postići do 2050. Berlin se nada da će eliminirati potrebu za ruskim plinom do sredine 2024. Kanada je bila peti najveći svjetski proizvođač prirodnog plina u 2020., prema Međunarodnoj agenciji za energiju, ali trenutačno nema postrojenja za LNG na istočnoj obali.

Trudeau je rekao da je njegova vlada voljna ublažiti "regulatorne prepreke" za sve nove LNG projekte, ako tvrtke odluče da postoji isplativ poslovni razlog za njihovu izgradnju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!