Njemački okrug ponovno uvodi "lockdown", tvornica novo žarište

23.06.2020.

14:29

Autor: Miro Aščić/Vijesti/B.A./HRT/M.M./Hina

default error photo
U okrugu Gütersloh na zapadu Njemačke nakon naglog povećanja broja zaraženih koronavirusom ponovno su uvedene stroge mjere ograničenja.
U svijetu je koronavirusom zaraženo više od 9 milijuna 200 tisuća ljudi. Najveći broj novozaraženih i dalje je u SAD-u. U Europskoj uniji novo je žarište tvornica za preradu mesa u njemačkoj Sjevernoj Rajni-Westfaliji gdje je ponovno uvedena karantena.

Od 7.000 radnika klaonice Tönnies u Sjevernoj Rajni-Westfaliji 1500 je pozitivno na koronavirus. Kako bi se zaustavilo njegovo širenje u lokalnoj zajednici, radnici su zatočeni u karanteni unutar radničkog naselja. Većinom dolaze iz Rumunjske i Bugarske, a hranu i vodu dobivaju kroz žičanu ogradu.

- Situacija se promijenila u odnosu na jučer jer smo otkrili brojne pozitivne slučajeve u našim mobilnim timovima. Nestrpljiv sam da vidim što će se događati, sve je moguće, rekao je Sven-Georg Adenauer, direktor tvornice za Gütersloh.

Premijer Sjeverne Rajne-Westfalije proglasio je karantenu za cijelu regiju Gütersloh i susjedni okrug. U karanteni je 360.000 ljudi, a to podrazumijeva iste epidemiološke mjere kao i u jeku najveće epidemije izazvane koronavirusom u Njemačkoj.

- Vlada savezne pokrajine Sjeverna Rajna-Westfalia će za cjelokupni okrug Gütersloh naložiti lockdown, rekao je Armin Laschet, premijer Sjeverne Rajne-Vestfalije.

On je objasnio da su ponovne stroge mjere ponovno uvedene kako bi se "smirila situacija" i omogućila pojačana testiranja građana.

- Cilj je smiriti situaciju, napraviti više testova i utvrditi je li se virus već raširio izvan populacije zaposlenika klaonice, rekao je Laschet.

Za sada je "lockdown" uveden do kraja mjeseca, a po potrebi se može i produljiti.

- Lockdown će biti ukinut čim se za to ponovno stvore uvjeti, rekao je Laschet.

Institut Robert Koch objavio je da se zaraza brzo razvila zbog skučenih stambenih uvjeta u kojima žive radnici s istoka Europe. Kao mogući uzrok ubrzanom širenju virusa navodi se i snižena temperatura u najvećoj njemačkoj klaonici, što omogućuje i lakše formiranje aerosola.

- Najvažnije je da ostanemo oprezni. Virus je i dalje u našoj zemlji i ako mu pružimo priliku da se širi, iskoristit će je, kao što možemo vidjeti iz posljednjeg slučaja, rekao je Lothar Wieler, direktor Instituta "Robert Koch".

Kao reakciju na uvođenje strogih mjera borbe protiv širenja koronavirusa, savezna pokrajina Bavarska, koja slovi kao turistička destinacija unutar Njemačke, je netom uoči početka ljetnih praznika u najmnogoljudnijoj njemačkoj saveznoj pokrajini Sjeverna Rajna-Westfalia, zabranila ugošćenje gostiju iz okruga Gütersloh.

U Njemačkoj je koronavirusom zaraženo ukupno 190 tisuća ljudi, ali je trenutačno aktivno samo oko 8 tisuća slučajeva. Berlin je liberalizirao stroge epidemiološke mjere i pokrenuo gospodarstvo, a sada se prvi put ponovno uvodi karantena na određenom području.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!