Njemački Patriot ušao u Litvu, štitit će summit NATO-a

29.06.2023.

21:39

Autor: HRT/D.M./Hina

Sustav Patriot

Sustav Patriot

Foto: Sergey Kohl / Shooterstock

Njemačka je počela postavljati sustave protuzračne obrane Patriot u Litvi koji će osiguravati samit NATO-a u Vilniusu za nešto manje od dva tjedna, priopćile su u četvrtak oružane snage te baltičke zemlje.

Članica EU-a objavila je fotografije na kojima je zabilježen ulazak konvoja njemačke vojske u Vilnius, glavni grad Litve.

U Vilniusu će se 11. i 12. srpnja održati sastanak zapadnog vojnog saveza na najvišoj razini. Litva graniči s ruskom eksklavom Kalinjingrad te Bjelorusijom, bliskim ruskim saveznikom.

Ovo je prvo raspoređivanje projektila Patriot u Litvi, navela je litavska vojska. Sustavom će upravljati njemački vojnici. Njemačko ministarstvo obrane priopćilo je da se raspoređivanje Patriota provodi na zahtjev NATO-a i u bliskim konzultacijama s Litvom.

Njemačka će pridonijeti i kopnenim, zračnim i morskim sposobnostima za osiguranje samita NATO-a, navodi se u priopćenju. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!