12:37 / 08.06.2018.

Autor: S.M./Hina/HRT

Njemački šef diplomacije kritičan prema Trumpu uoči G7

Foto: twitter

Foto: twitter

Foto: - / -

Uoči sastanka G7 njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas rekao je da postoje razlike između Sjedinjenih Država i njihovih saveznika koje se više ne mogu gurati pod tepih.
U La Malbaieuu u Quebecu počinje dvodnevni sastanak na vrhu čelnika sedam najrazvijenijih država svijeta. Središnja tema je neslaganje zbog trgovine, a bit će zanimljivo vidjeti odnose među državama zbog razilaženja većine s politikom Donalda Trumpa.

Uoči sastanka je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas izjavio u intervjuu za Sueddeutsche Zeitung da postoje razlike između Sjedinjenih Država i njihovih saveznika koje se više ne mogu gurati pod tepih.

Trumpovo odbacivanje globalnog klimatskog sporazuma i iranskog nuklearnog sporazuma, kao i carine uvedene američkim trgovinskim partnerima, bile su jednostrane odluke nauštrb Europe. 
Američki predsjednik, koji će na summit G7 doći posljednji i otići prvi, "svjesno je prihvatio" da će to imati izravan utjecaj na Europu, rekao je Maas. Dodao je da Trump okreće leđa multilateralnom svjetskom poretku i djeluje jednostrano u američkim interesima.

Nije, međutim, njemački šef diplomacije jedini koji je uoči G7 kritizirao Trumpa. Nasuprot američkom predsjedniku stoje prije svih Francuska i Kanada. Dan uoči sastanka, francuski predsjednik Emmanuel Macron kritizirao je američkog predsjednika zbog ključne teme summita - carina, ali i klimatski i iranski sporazum mogli bi biti kamen spoticanja na sastanku na vrhu. 

Članice G7 su SAD, Kanada, Velika Britanija, Francuska, Italija, Japan i Njemačka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!