14:13 / 21.01.2022.

Autor: HRT/Hina

Njemačko tužiteljstvo istražuje slučajeve seksualnog zlostavljanja u Crkvi

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Pixabay

Njemački državni tužitelji u Muenchenu pokrenuli su u istragu o 42 slučaja u kojima su čelnici Katoličke crkve navodno propustili djelovati, nakon što je jučer objavljeno izvješće o seksualnom zlostavljanju u nadbiskupiji Muenchena i Freisinga.

Odvjetnička tvrtka Westpfahl Spilker Wastl (WSW), koja je za nadbiskupiju pripremila navedeno izvješće, u dva je navrata, u kolovozu i studenome 2021., dostavila javnom tužiteljstvu materijale vezane uz navedene slučajeve, kazala je u petak glasnogovornica tužiteljstva Anne Leiding za agenciju Dpa.

Jučer objavljeno izvješće o zatvaranju očiju pred slučajevima seksualnog zlostavljanja djece, u kojem se navodi da je i tadašnji nadbiskup Joseph Ratzinger, kasnije papa Benedict XVI., koji je 2013. odstupio s te dužnosti, znao za zlostavljanje ali nije ništa poduzeo, potreslo je Katoličku crkvu i Vatikan.

Papa emeritus Benedikt XVI., koji nakon povlačenja živi povučenim životom u Vatikanu, jedan je od trojice njemačkih kardinala koje se optužuje da nisu poduzeli odgovarajuće mjere u vezi sa seksualnim zlostavljanjem. Kao kardinal, Joseph Ratzinger bio je nadbiskup Municha i Freisinga između 1977. i 1982..

Najmanje 497 žrtava i 235 navodnih počinitelja zlostavljanja

Ratzinger i njegov nasljednik na dužnosti Friedrich Wetter optuženi su u izvješću za izravno i osobno nedolično reagiranje. U izvješću se navodi da je bilo najmanje 497 žrtava i 235 navodnih počinitelja zlostavljanja u razdoblju između 1945. pa do 2019.. Na Ratzingerovu navodnu odgovornost ukazuje se vezano uz četiri slučaja zlostavljanja.

Sadašnji nadbiskup Muenchena i Freisinga, kardinal Reinhard Marx, optužen je za nedjelovanje u povezanosti s dva slučaja.

Kritičari već dugo optužuju Benedikta XVI. da nije djelovao kad je riječ o seksualnom zlostavljanju, a posebna pažnja usmjerena je na jednog svećenika iz Sjeverne Rajne Vestfalije koji je, nakon što se saznalo za slučajeve zlostavljanja, premješten u muenchensku nadbiskupiju i omogućen mu je daljnji pastoralni rad. Poslije je navodno počinio još slučajeva zlostavljanja.

'Benedikt XVI se prikazivao kao borac protiv zlostavljanja' 

Benedikt je opovrgavao da je sudjelovao u sastanku 1980. na kojem je taj svećenik iz Essena, nakon dva slučaja seksualnog zlostavljanja, premješten u Bavarsku, no tvrtka WSW tvrdi u izvješću da je Ratzinger sudjelovao na tom sastanku.


- Šteta Benedictovu ugledu je velika, pogotovo jer se on uvijek prikazivao kao borac protiv seksualnog zlostavljanja unutar Crkve, rekao je katolički teolog Daniel Bogner

Biskup Franz-Josef Overbeck iz biskupije Essen pozvao je u petak na djelovanje nakon objavljivanja izvješća. Danas jasno vidimo da treba preuzeti odgovornost, rekao je on za tv kanal ZDF. Dodao je kako "Vatikan i papa Benedikt također trebaju zauzeti stajalište o ovome". 

Papa Franjo zauzima se za striktnu primjenu kanonskog prava

Vatikan je u četvrtak ponovio da osjeća "sram i kajanje" zbog spolnog zlostavljanja koje su svećenici počinili nad maloljetnicima, nakon objavljivanja neovisnog izvješća u kojemu se dovode u pitanje postupci pape emeritusa Benedikta XVI. Papa Franjo se založio za striktnu primjenu kanonskog prava u sprječavanju ovakvih slučajeva unutar Katoličke crkve. 

- Crkva, uz Božju pomoć, nastavlja s obvezom da osigura pravdu žrtvama koje su zlostavljali naši članovi, primjenjujući s posebnom pozornošću i strogošću propisano kanonsko pravo, rekao je Franjo.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!