11:40 / 03.04.2018.

Autor: S.M./Hina

Njemačko tužiteljstvo traži od suda odobrenje izručenja Puigdemonta

Foto: twitter

Foto: twitter

Foto: - / -

Nakon intenzivne provjere europskog uhidbenog naloga Vrhovnog suda u Madridu, glavno državno odvjetništvo zaključilo je da se radi o opravdanom zahtjevu za izručenjem, stoji u obrazloženju glavnog odvjetništva pokrajine Scleswig-Holstein.
Glavno državno odvjetništvo savezne pokrajine Schleswig-Holstein zatražilo je od Visokog suda da dopusti izručenjenje bivšeg katalonskog predsjednika Carlesa Puigdemonta, koji se od 25. ožujka nalazi u pritvoru u Njemačkoj na temelju europskog uhidbenog naloga kojeg je izdala Španjolska.

Nakon intenzivne provjere europskog uhidbenog naloga Vrhovnog suda u Madridu, glavno državno odvjetništvo došlo je do zaključka da se radi o opravdanom zahtjevu za izručenjem, stoji u obrazloženju glavnog odvjetništva pokrajine Scleswig-Holstein.

U istom obrazloženju se navodi kako je zbog opasnosti od bijega zatražen i daljnji pritvor. Također se kaže da kazneno djelo pobune, što je jedan od razloga zbog kojeg Španjolska traži izručenje, doduše ne postoji u njemačkom kaznenom zakoniku, ali da je ovo djelo usporedivo s njemačkim kaznenim djelom veleizdaje.

Puigdemontu, kojeg je njemačka policije uhitila 25. ožujka nakon prelaska dansko-njemačke granice, španjolsko pravosuđe još predbacuje i pronevjeru javnih sredstava. Kako je priopćilo odvjetništvo, i za ovo kazneno djelo postoji ekvivalent u njemačkom zakonu.

Konačnu odluku o Puigdemontovom izručenju mora donijeti Viši zemaljski sud Schelswig-Holsteina u Neumuensteru. Bivši katalonski predsjednik Carles Puigdemont uložio je žalbu španjolskom Vrhovnom sudu i zatražio odbacivanje optužbi za pobunu i zlouporabu javnih fondova koje su podignute protiv njega zbog prošlogodišnjeg referenduma o neovisnosti. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!