Njima je direktiva "Ostani doma" neshvatljiva

24.03.2020.

09:31

Autor: HRT

default error photo
Cijeli svijet je u strahu od koronavirusa. Barem se tako čini kada gledate vijesti. No, mnogi to ne shvaćaju tako ozbiljno.
Cijeli svijet je u strahu od koronavirusa. Barem se tako čini kada gledate vijesti. No, mnogi to ne shvaćaju tako ozbiljno.

Tako su za vikend  parkovi New Yorka bili prepuni, planinari su istraživali britanske ljepote a plaže Kalifornije prepune zbog već tradicionalnih proljetnih praznika kojih se američka mladost nije željela odreći.

"Ako dobijem koronu, dobit ću koronu. Na kraju dana, neću dopustiti da me to spriječi da se zabavljam. Čekao sam proljetni odmor u Miamiju već neko vrijeme. Otprilike dva mjeseca planirali smo ovo putovanje , dva, tri mjeseca, i upravo smo ovdje, dobro se provodimo", kaže jedan od mladića u već viralnom videu koji je snimio CBS News.Kao da se ništa ne događa, kao da pandemija koja hara svijetom se ne odnosi na njih.

SAD na trećem mjestu u svijetu po broju zaraženih

Podsjetimo da ni Talijani u početku nisu ozbiljno shvatili upozorenja. A danas je slika Italije potpuno drugačija. Vojska je pozvana krajem prošlog tjedna da pomogne u provođenju pravila. Svjedočimo mučnim događajima u njihovim bolnicama.

Talijanski liječnici na kraju snaga, i sami obolijevaju

No, čini se da mnoge zapadne zemlje nisu puno naučile na primjeru Italije, prenosi CNN. U Velikoj Britaniji parkovi u bili prepuni što je natjeralo Borisa Jonsona na drastičnije mjere, izdao je zabrane kretanja.

Johnson zapovijedio Britancima: Ne izlazite!

Nick Chater, stručnjak za društvena ponašanja rekao je kako su mnoge vlade slale zbunjujuće poruke svojim građanima. Postepeno su zatvarali kafiće, trgovine i davali preporuke - umjesto naredbi.

- Ljudima ne kažete da im preporučujete da stanu na crveno svjetlo na semaforu, naredite im. Ako to ne učine, krše zakon, objasnio je Charter.

Zato nije ni čudo da svjedočimo prizorima poput prepune kalifornijske, ali i australijske plaže.

Mnoge zemlje nevoljko poduzimaju drakonske mjere.

Ali, Charter smatra kako ćemo uspjeti pobijediti virus samo uz veliku disciplinu i neizlaženje iz kuće. Kina je takav primjer, kaže, gdje su uvedene radikalne mjere i sada svjedočimo padu broja zaraženih u toj zemlji.

U Kini pada broj novozaraženih, svi novi slučajevi uvezeni

Kako je malo mjesto u Austriji pomoglo u širenju koronavirusa?

Mnogi događaji potvrđuju njegove tvrdnje. Tako su se tisuće zarazile na skijanju u Austriji. Neki od njih su i hrvatski građani srednjih godina, danas na respiratorima: U Hrvatskoj 361 osoba zaražena koronavirusom, šest ih je na respiratorima.

Skijalište je sada zatvoreno, ali prvo su islandske vlasti morale reagirati. Javili su austrijskim vlastima da su se njihovi građani zarazili na skijanju u Ischglu, no njima je trebalo čak devet dana da reagiraju i zatvore skijalište i kafiće u gradu.

Tisuće slučajeva diljem Europe su povezani s ovim skijalištem. Najmanje četiri zemlje su prijavile da njihovi zaraženi imaju veze s Ischglom. Radi se o malom mjestu od 1600 stanovnika koje je bilo glavno mjesto za širenje koronavirusa, piše CNN. Ischgl je u punoj karanteni od 13. ožujka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!